Borítókép: Van élet térdszalagszakadás után is!

Van élet térdszalagszakadás után is!

Gyakori sportbaleset, kár lenne miatta lemondanod az edzésekről!

Szakértőnkhöz az alábbi kérdés érkezett:

Kedves Kata,

Tanácsért, illetve véleményedért szeretnék hozzád fordulni. 36 vagyok és csak pár éve kezdtem el futni, de egy korábbi sportsérülés miatt nem tudok olyan intenzitással edzeni, mint szeretnék. Részleges keresztszalag szakadásom van, amit műtéttel kitisztítottak, de sajnos már sose lesz a régi. 100kg vagyok és 190cm magas, átlagos testalkatú. Futópados edzések után a fájdalom sokkal ritkábban jelentkezik, viszont szabadban minden futás után 2-3 hétig fáj és instabil.
Térdrögzítő megoldás létezik a szabadban végzett futások utáni fájdalom minimalizására? Vagy inkább célszerű elhagyni ezeket és futópadon folytatni ezt a sportot?
Gondolom van élet a szalagszakadás után is, hisz a focisták 90%-nak nincs térdszalagja. Minden tanácsot szívesen veszek és köszönök előre is!
Üdvözlettel,
Csaba

SZAKÉRTŐNK, RAJNAY KATA VÁLASZA:

Kedves Csaba!

Elülső keresztszalag szakadása esetén, minden esetben komoly rehabilitációra van szükség a térd stabilitásának visszanyeréséhez. Nem minden esetben pótolják ugyan a szalagot, de ha "csak" egy tisztításról van is szó, az is plusz stresszt jelent az ízületre nézve. A sérülés és a műtét kapcsán is bedagadhat a térd, aminek hatására a stabilizáló izmok működése leromlik. Ugyanis amint fájdalom vagy duzzanat alakul ki bármelyik ízületben, az leblokkolja az adott terület stabilizáló izmainak működését.

Emiatt fontos a rehabilitáció az első perctől kezdve. A teljes mozgástartomány (teljes hajlítás és - nyújtás), a megfelelő izomerő és a megfelelő keringés javítás (bemelegítés, levezetés) mind szükségesek a funkcionális és panaszmentes mozgások kivitelezéséhez.

Fontos lenne tudni, hogy pontosan hol érzed a fájdalmadat?! A térd különböző területei más és más okokat vethetnek fel. Viszont mindegyik esetben az elülső combizomzat hengerezése és annak szimmetrikus erősítése fontos lehet. (mivel ez a fő stabilizálója a térd ízületnek)

Az izomzat keringésének javításával (hengerezés és nyújtás) és erősítésével (szimmetrikus izomerősítés) kellene kezdeni szerintem a terápiát. Amennyiben ez nem segít, abban az esetben, hosszútávon gondolkozhatunk a rögzítő használatáról, de csak abban az esetben, ha instabilnak érzed a térdedet. A rögzítő ugyanis egy passzív támasz, amely leszorítja a lábszáron is és a combon is az izomzatot, ezáltal gátolja az izomzat összehúzódását.

Érdekes az is, hogy milyen talajon futsz, milyen cipőben és milyen technikával?!
Nagyon fontos a boltozatodnak megfelelő cipő és a megfelelő, szimmetrikus
technika alkalmazása. Amennyiben eddig nem edzővel futottál, javasolnám azt is, hogy néhány alkalommal csatlakozz egy csapathoz, akik edzővel futnak vagy egy futótechnika elemzést csináltass meg. Így visszajelzész kapnál a technikádról, amit, (ha nem jól kivitelezel) ki tudnál javítani, hogy még kevesebb rossz terhelés érje a térdedet.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni! :)
Kata

Ha neked is van kérdésed Katához, itt felteheted. A többi szakértőnkkel ide kattintvaismerkedhetsz meg!