Borítókép: A szódabikarbónától javulhat a teljesítményed?

A szódabikarbónától javulhat a teljesítményed?

Forrás: getty images
Sokan használják, de vajon tényleg hatásos?

Az alapvető feltevés, ami szerint a szódabikarbóna jó teljesítményfokozó: a kemény edzés hatására savasabbak lesznek az izmaid és a véred, a szódabikarbóna viszont képes csökkenteni ezt a hatást, vagyis nő az állóképességed.

Általában úgy fogyasztják, hogy 1 kávéskanálnyi mennyiséget oldanak fel annyi vízben, amennyit könnyen meg tudnak inni és ezt fogyasztják a sportolók a futások során.

Természetesen több tanulmány is született, mely a szódabikarbóna hatását vizsgálja, és nagyjából azt a következtetést lehet belőlük leszűrni, hogy rövidtávon tényleg van némi teljesítményfokozó hatása. Ám ezek az eredmények egyénenként változhatnak, ugyanis sokaknál azonnali gyomorproblémákat vált ki a fogyasztása még 1-10 perc futás után is.

Mi a helyzet a hosszabb versenyekkel? Egy német kutatásban 18 futó vett részt, akiknek két állóképességi tesztet kellett végrehajtaniuk. Az egyik teszt előtt a futóknak testsúly-kilogrammonként 0.3g szódabikarbónát kellett elfogyasztaniuk.

Az eredmények nem mutattak semmilyen eltérést az időeredményben és a kifáradás mértékében sem. A válasz tehát az, hogy a szódabikarbóna nem hatékony hosszabb távú versenyeknél. Egyébként arra is fény derült, hogy a szervezet savasodásának hatására nem feltétlenül romlik a teljesítmény.

Szóval, a lényeg, hogy ha nem irritálja a gyomrod, rövidebb edzéseknél kipróbálhatod, ugyanakkor hosszútávon nem érdemes!

Ha a szódabikarbónás módszert hanyagolnád, próbáld ki a következő gyakorlatokat!