Borítókép: 5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt elindulsz futni kánikulában

5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt elindulsz futni kánikulában

Forrás: getty images
Tartsd be ezeket a tippeket, akkor nem lesz baj.

A szakemberek általában azt szokták tanácsolni a hobbifutóknak, hogy 30 fok fölött ne nagyon induljanak neki, mert árthatnak az egészségüknek a nagy kánikulában. Ha már nagyon nem bírsz magaddal a hőségben, inkább erősíts egyet otthon. Vannak azonban pillanatok, mikor egyszerűen menni kell. Ha mindenképp futnál egyet, akkor ezekre a dolgokra érdemes figyelned.

1. Időzítés

Ha lehet, akkor hajnalban, vagy késő este húzd fel a futócipőt, a délutáni időpontokat nem nagyon ajánlják a szakemberek a tűző nap miatt. Azzal jársz a legjobban, ha reggel 6 körül felkelsz, eszel pár falatot, majd fél óra múlva elindulsz.

2. Víz

Nagyon fontos, hogy ne indulj el folyadék nélkül a kánikulában. Tíz percenként guríts le pár kortyot, úgy biztosan nem lehet baj.

3. Tempó

Ne légy türelmetlen magaddal szemben, érdemes első körben lassabban, kisebb távot teljesíteni.

4. Ruházat

Sokan csak feszülős cuccokban futnak, hogy jobban izzadjanak, de ezeket most nyugodtan otthon hagyhatod. Válassz lengébb, világos öltözéket!

5. Nap

Akkor jársz a legjobban, ha árnyékos helyen futsz. Ha viszont muszáj napra merészkedned, akkor előzőleg kend be magad napkrémmel, közben pedig viselj sapkát. Ha ezeket a tippeket betartod, nem lehet baj, jó futást!

A cikk először a menshealth.hu oldalon jelent meg.