Borítókép: Így vágj neki újra a futásnak talpi bőnye gyulladás után!

Így vágj neki újra a futásnak talpi bőnye gyulladás után!

Az egyik leggyakoribb futósérülések közé tartozik a plantar fasciitis, vagyis a talpi bőnye gyulladása. Szakértőnk, Fülöp Tibor elmondja, hogyan kezdheted újra a futást, ha már felépültél a sérülésből.

Tisztelt Fülöp Tibor Úr!

Rendszeresen futottam azonban az elmúlt 1,5 évben, plantar fasciitis miatt kezeltek, így sajnos a futást hanyagolnom kellett. Viszont a kezelés hatására fájdalommentes lett a lábam. Szeretnék megint elkezdeni edzeni. Mit javasol, hogyan kezdjem el az edzéshez való visszatérést?

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

Andrea

Szakértőnk, Fülöp Tibor válasza:

Kedves Andrea,

a talpi bőnye gyulladása nem ismeretlen fogalom a futók körében. A visszatérés első lépése a kiújulás megelőzése: ki kell deríteni, hogy mi okozta a problémát, és tenni kell ellene, hogy ez lehetőleg ne ismétlődhessen meg.

A kiváltó ok lehet anatómiai jellegű; biomechanikai, vagyis a futómozgással kapcsolatos; összefügghet az edzésmunka terjedelem-intenzitás-gyakoriság mutatóival (edzésperiodizáció), vagy akár magával a futócipővel. Ezért javaslom a lábállás diagnosztikát és a futómozgás analízist, a gyógytornász segítségével végzett állapotfelmérést, és az edzésadatok felülvizsgálatát. A gyógytornász által előírt személyre szabott nyújtó-erősítő gyakorlatok felkészítik testét a futás speciális igénybevételére, az lábához formázott egyedi sport talpbetét pedig megfelelő alátámasztást biztosít a lábfejének.

Ezek után jöhet maga futás. Itt a kulcsszó: TÜRELEM és FOKOZATOSSÁG. Ilyen hosszú kihagyás után nem szabad a "korábban pedig már nagyon ment" bűvöletébe esni, hanem az alapoktól fel kell építeni a teljesítőképességét. Ehhez segítséget nyújt a teljesítménydiagnosztika, a pulzuskontrollált edzés, valamint a szakember által előírt és ellenőrzött edzésterv.

Fájdalommentes sportolást, sikeres újrakezdést kívánok!

Tibi

Neked is van kérdésed Tibihez? Itt feltheted. Többi szakértőnkkel pedig ide kattintva ismerkedhetsz meg!