Borítókép: Melyek a legjobb és legrosszabb keresztedzések futóknak?

Melyek a legjobb és legrosszabb keresztedzések futóknak?

Nagyon fontos dolog, de okosan válassz sportágat és terhelést!

Kedves Nelli!

Van olyan sport, ami kifejezetten nem ajánlott futók számára keresztedzésként?

Zsófi

SZAKÉRTŐNK, SZÁNTÓ NELLI VÁLASZA:

Kedves Zsófi!

Alapvetően a keresztedzés minden sportágban hatásos lehet, így a futásban is elengedhetetlen, arra azonban ügyelni kell, hogy milyen gyakorisággal és intenzitással végezzük ezeket a kiegészítő tréningeket. Kifejezetten káros sportágat nem igazán tudok mondani, de egyes sportágaknál a mennyiséggel vigyázni kell. Ilyen pl a túlzásba vitt erősítő edzés (testépítés), aminek következtében a megnövekedett izomtömeg lelassíthat, valamint a merev izmok mozgatása nehézkesebb, sérülésveszélye fokozottabb, míg a rugalmas, laza izomzat ideális esetben képes elnyelni azt az erőhatást, ami minden egyes futólépés becsapódáskor éri a testet.

A keresztedzés különböző célokat szolgálhat: rehabilitáció, erősítés, technikajavítás, stabilitás fejlesztése vagy valamilyen sérülést követően az erőnlét, állóképesség fenntartása. Amikor kiegészítő sportágat szeretnél beiktatni a futóedzéseid közé, ezeket a szempontokat vedd figyelembe.

Íme pár sportág, ami tökéletes választás lehet a futók számára:

  • Kerékpározás: azért kiváló választás, mert a futáshoz hasonlóan elsősorban a lábakat dolgoztatja, de a térdeket kíméli. Intenzív kerékpározással megőrizhetjük az erőnlétünket, míg az alacsony intenzitású kerékpározás tökéletes a pihenőnapokra, mivel az izületeket kevésbé veszi igénybe amellett, hogy a keringési rendszer kellően alacsony szinten van terhelve.
  • Az úszás keringési rendszerre gyakorolt pozitív hatása mellett elsősorban a felső testet dolgoztatja meg, ezáltal erősödik a törzsizomzat, ami nagyon fontos a futók szempontjából.
  • A funkcionális edzések során kiemelt figyelmet kell fordítani a törzsizmok erősítésére (CORE-gyakorlatok), valamint a boka, térd stabilitását elősegítő gyakorlatok (Stability workout) is elengedhetetlenek a futók számára, hogy a sérülések kockácazatát minimalizálni tudják.
  • A jóga azért lehet tökéletes választás, mert a belső egyensúly megtalálása mellett nagyon hatékonyan fejleszti a hajlékonyságot, amire sajnos sok futó nem fordít elegendő figyelmet.

Sikeres felkészülést kívánok!