Borítókép: Végre éld át a flow-élményt!

Végre éld át a flow-élményt!

Biztosan hallottál már a flow-élményről, amikor megélheted a tevékenységben való teljes elmerülés örömét, a pillanatban létezés eufóriáját. De van-e recept arra, hogyan hozd létre ezt a varázslatos élményt?

A flow, azaz az áramlat fogalmát Csíkszentmihályi Mihály, az Amerikai Egyesült Államokban élő és kutató magyar pszichológus írta le több mint 40 évvel ezelőtt. Kutatásai fókuszába egy, a mindennapi tudatállapotunktól elkülöníthető tapasztalás került, a flow, melyet eleinte jellemzően művészek és sportolók esetében figyelt meg. A flow teljes bevonódás az adott tevékenységbe, örömérzet, kiteljesedés, fejlődés. Annak megélése, hogy erőfeszítés nélkül, teljesen elmerülve az adott feladatban vagy tevékenységben, a tőled telhető legjobbat nyújtod, magabiztosan és automatikusan cselekedve. Ez az élmény pedig futással könnyen elérhető, ami valószínűleg komoly szerepet játszik abban, hogy napjainkban ilyen népszerű a sportág. Az euforikus érzést, amikor a futás során kirobbanóan energikusnak érzed magad, miközben teljes mértékben csak a feladatra koncentrálsz, a szaknyelv „runner’s high”-nak nevezi. Ennek kapcsán a futók olyan érzéseket írnak le, melyek a flow állapotára is jellemzők. Nem érzik például fárasztónak a mozgást, fájdalomküszöbük kitolódik, rátalálnak egy tökéletesen erőfeszítés-mentes ritmusra, felszabadultságot élnek át.

Akár a flow-ról, akár a „runner’s high”-ról beszélünk, mindkét esetben olyan mértékű bevonódásról van szó, amely könnyűszerrel eltávolít a mindennapi problémáktól, kötelezettségektől, negatív stressztől. Megtalálni azt a tevékenységet, ami örömöt okoz, amiben teljesen feloldódhatsz, és amit önmagáért az élményért végzel, nagyban hozzájárul a boldogságodhoz. Arra pedig már Csíkszentmihályi korai kutatásai is rámutattak, hogy ez az áramlat-élmény nagy gyakorisággal jelenik meg sport közben. Ez azonban sajnos nem jelenti azt, hogy valahányszor csak edzőcipőt húzol, átélheted. Értéke elveszne, ha automatikusan beszippantana az áramlat, valahányszor lefutod a napi távod, hiszen a flow jutalom. Ezért kifejezetten előnyös, hogy csak egy bizonyos testi kihívás szintjén és adott lelkiállapot során érhető el, hiszen épp ezzel inspirál a további erőfeszítésekre.

Mikor számíthatsz flow-élményre?

A legfontosabb feltétel, hogy a feladat ne legyen se túl könnyű, se túl nehéz. Vagyis hogy a futás – a táv, terep, napszak, intenzitás, vagy bármilyen más befolyásoló tényező miatt – a korábban már teljesítetteknél egy kicsivel nagyobb kihívást jelentsen, aminek felkészültséged, kondíciód alapján még épp képes lehetsz megfelelni.

  • Amikor képes vagy olyan erősen fókuszálni, hogy a figyelmed csakis arra irányul, ami adott pillanatban történik.
    A célok világosak előtted, és egyértelmű visszajelzést kapsz arról, hol tartasz a cél elérése felé vezető úton.
  • Amikor a futást spontánnak és automatikusnak érzed, azaz a cselekvés szinte összeolvad a tudattal.
  • Amikor úgy érzed, teljesen irányításod alatt tartod a mozgást, magabiztosan, félelem és kétségek nélkül tudsz teljesíteni.
  • Úgy érzed, a valóságosnál gyorsabban vagy lassabban telik az idő.
  • Annyira eggyé válsz a futómozgással, hogy csak arra figyelsz, a mindennapi gondjaid eltávolodnak.
  • Csakis a futás által nyújtott élvezetért, örömért futsz, és ez boldoggá tesz.

Hogyan segítheted elő a flow létrejöttét?

Az alábbiakra érdemes tudatosan figyelni, ha szeretnéd elkerülni az unalom vagy a szorongás állapotát, és átélni a rendkívül élvezetes flow--élményt és pozitív következményeit:

1/ Készségek gyarapítása, fejlődés gyakorlással, edzésekkel.

2/ Tűzz ki belátható erőfeszítéssel elérhető célokat, állíts újabb kihívásokat, mérföldköveket.

3/ Tartsd fenn és fokozd koncentrációd, kitartásod, motivációd.

4/ Magabiztosan, pozitív attitűddel állj a kihívások elé, próbáld a stresszt és az önmagadat kétségbe vonó gondolatokat minimalizálni.

5/ A hangsúlyt ne az eredményekre és a végcélokra helyezd, hanem magára
a folyamatra, tanulásra, fejlődésre.