Borítókép: Erősítsd meg a bokád! 3 ok, amiért rettentően fontos

Erősítsd meg a bokád! 3 ok, amiért rettentően fontos

Forrás: Getty Images
Fontosabb, mint gondolnád!

Megelőzhetsz több különböző sérülést

Ha lábfejed és a bokád nem megfelelően „áll”, abból több más probléma is kialakulhat a tested magasabban elhelyezkedő részein. Ebből jöhet létre az Achilles ín gyulladása, a térdfájás, vagy a derékprobléma is akár. Ha a boka környékén található izmok azonban erősen tartanak, azzal javítják a lépésedet is, és megelőzheted a különböző sérüléséket. Persze, nagyon fontos, hogy olyan cipőt válassz, ami belekényszeríti a lábadat a megfelelő állásba, és ott tartja a bokádat, ahol lennie kell, de soha ne feledkezz be a lábszárad erősítésről.

Gyorsabbá, kitartóbbá válhatsz

Az elit atlétáknak kifejezetten erősek a boka környéki izmaik, ez pedig azt eredményezi, hogy sokkal robbanékonyabbak, nehezebben fáradnak el, és gyorsabbak. Mindegy, hogy terepen futsz (a talaj egyenetlensége miatt fontos), vagy aszfalton (a kemény talajhoz való ütközés miatt elengedhetetlen), erős boka kell neked!

Javíthatsz a futóstílusodon

Ha nincs semmilyen deformitás, és maximálisan erős a bokád, akkor az egész futóstílusod is hatékonyabbá válik, ami azt jelenti, hogy egyrészt szebben, de sokkal könnyebben is futsz majd.