Borítókép: Rendszeresen edzel mégsem fejlődsz, sőt visszaesel? Komoly okai lehetnek!

Rendszeresen edzel mégsem fejlődsz, sőt visszaesel? Komoly okai lehetnek!

Ellentmond a logikának, mégis sokakat érint olvasónk panasza, melyre ezúttal Fülöp Tibor szakértőnk válaszolt.

Üdv!
Első kérdésem, hogy mitől ráz a hideg pár km futás után akár 30 fokban is? A második kérdésem, hogy mitől érzem azt, hogy egyre nehezebben megy a futás?Mintha egyre merevebbek lennének az izmaim és levegő után kapkodok. Mikor elkezdtem futni, tök lazán ment, azóta egyre nehezebb.

Köszönöm!

SZAKÉRTŐNK, FÜLÖP TIBOR VÁLASZA:

Üdvözöllek!

Nagy a valószínűsége, hogy a két kérdés összefügg. Önmagában a hidegrázás sok mindentől lehet, mint ahogy a pillanatnyi teljesítőképességet is nagyon sok minden befolyásolja.

Érdemes végiggondolni az alábbiakat:

  • Szív és keringési rendszer állapota: kardiológiai kivizsgáláson mikor voltál utoljára? (nyugalmi EKG, szívultrahang, terheléses EKG)
  • Folyadékháztartás: a napi elfogyasztott folyadék mennyisége és minősége; ásványi anyagok pótlása (hidratáció vagy dehidratáció mértéke). Különösen aktuális ez a kérdés a meleg nyári időjárás miatt!
  • Táplálkozás: az étkezések időbeli eloszlása, az egyszerű és összetett szénhidrátok beviteli aránya (egyenletes vércukorszint biztosítása)
  • Vegetatív idegrendszer állapota: stressz csökkentése, pszichés regeneráció (szimpatikus-paraszimpatikus egyensúly)
  • Izomzat állapota: rendszeres nyújtás, SMR hengerezés, masszázs
  • Edzés terjedelme: fokozatosan felépített edzésidő növelés
  • Edzés intenzitása: saját egyéni pulzus célzónák, melyikben mennyit edzünk (teljesítménydiagnosztika)
  • Edzések gyakorisága: terhelés/pihenés aránya, figyelembe véve a munka-család-sport napi összeterhelését (edzésperiodizáció, regeneráció)

Ezeket végiggondolva választ kapsz a második kérdésedre is, melynek leggyakoribb oka a nem megfelelően felépített edzésprogram, a túl magas intenzitás, illetve a terhelés hirtelen növelése.

Jó pihenést, hatékony edzést kívánok!

Tibi