Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

„Ez egy őszinte film, ami sokat ad, akár egy külső szemlélőnek is”

„Ez egy őszinte film, ami sokat ad, akár egy külső szemlélőnek is”
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
Szeptember 21-től látható országszerte a mozikban Simonyi Balázs ULTRA című filmje, addig pedig még számos vidéki és fővárosi (néha közönségtalálkozóval egybekötött) premier előtti vetítésen lehet elkapni a nagy sikerű dokumentumfilmet. 5 futó történetén, életcélján keresztül nyerünk betekintést az ultrafutók egyik kultikus versenyébe, a Spartathlonba. A rendező-szereplő-futó alkotóval beszélgettem a film kulisszatitkairól.

- Számomra abszolút visszaadta az ULTRA című film azokat a futóstációkat és azt a mentális utat, amelyet ultrafutás közben egy futó érez az útja során. Mennyire tudtad függetleníteni magadat a verseny közben attól a Simonyi Balázstól, aki a film rendezője, illetve attól, aki az egyik szereplője és hát futó is voltál egy versenyen? Tökre nehéz lehetett.

- Ha valaki nagyon fülel, a film végső változatába végül bekerült az a mondat, hogy „vagy a filmet utálom meg a végére vagy a futást”. Te ismersz engem, Szasza, így ezért fogalmazódik meg benned ez a jogos kérdés a szerepköreimről, ami erről a kinn is vagyok-benn is vagyok ambivalenciára utal. Amikor ezt a filmet külföldön vetítjük, az ottani néző nem ismer, és nem tudom, hogy felmerül-e benne, hogy a futó szereplő a rendező is egyben, és hogy mennyire volt tudatában a kamerának. Sőt: mennyire volt egyáltalán tudatánál egy ilyen ultrán?! Nyilvánvalóan az én esetem tök más, mert én megszoktam a kamerát, évtizedek óta dolgozom színészként is. Mindegyik oldalán álltam már, de tudom magam függetleníteni tőle, és van a futásnak amúgy is egy olyan állapota, amikor már igazából leszarod, hogy mi történik körülötted, vagy nem igazán tudod már annyira kontrollálni az eseményeket.

- Ilyen például a bokros rész?

- A bokros-sz*rós ilyen, de igazából minden rész, mert nekem a versenyen nagyon kellett iparkodnom a kemény szintidők miatt, alapdolgokra kellett koncentrálnom (evés, hidratálás, meleg ruha, fejlámpa, következő check point) és ez beszűkíti a tudatot. Látom a kamerát a szemem sarkából, de nem érdekel. Próbáljon meg bárki 200+ kilométer futása közben rendezni, szerepelni. Örül, hogy magát elnavigálja valahogy. A bokros rész úgy volt, hogy 108 km környékén ittam egy pezsgőtablettát, ami pár kili alatt végigszaladt és elindította a folyamatokat a rajtnál bevett Immodium ellenére. Addig hányingerem volt, de aztán a gyomrom inkább máshogy gondolta és a gravitációnak hódolt be. Az operatőr arra készült, hogy azon a szép cédrusos tájon a nemeai völgyben felvesz oldalról, költői képet akart készíteni, jöttem az úton és annyira kellett már fosnom, kirongyoltam oldalra, pont volt ott egy közlekedési tábla, amiben meg tudtam kapaszkodni.

- Nagyon klassz hangok voltak, mindenkin volt mikrofon végig?

- Igen. A német nő egy idő után nem akarta cipelni, így egyszer csak letette egy ponton a többszázezres vízálló szettet. Utána meg is kellett keresnünk. Onnantól csak kamerahanggal ment a stáb, mert a keverőre már nem jött jel.

- Tehát a kép és a hang teljesen külön lett rögzítve? Iszonyú munka lehetett ezt utána összevágni.

- Igen. Hernáth Csaba operatőr és vágó asszisztens érdeme, 3 hónapon keresztül csak ezt szinkronizálta. És az hagyján, hogy csak egy hang és egy kamera, de valamikor több kamera és több hang is ment folyamatosan, például a franciáknál. Óriási munkát végzett a stáb, utálták, de utána csak a szépre emlékeztek, én pedig meghajlok előttük. Visszatérve: futás közben nem tagadod meg önmagadat, én egy kifele megnyilvánuló típus vagyok. Szoktam magamban beszélni, énekelni. Ultrahangoskodás. Ha most lenne ez a forgatás, már kicsit más lennék, mint futókarakter, hiszen a futó is érik, csendesül, elfogadóbbá válik. A 2016-os Spartathlon nekem már nem volt olyan nehéz, mint a 2015-ös, amikor forgattunk, ott sokszoros teher volt, nagyon egzaltált állapotba kerültem. Amúgy futóként tényleg idegesítő, hogy jönnek a stáb tagjai, kinyitják az ajtót, elkezdenek filmezni, majd, amikor végeztek, bebasszák a kocsiajtót és aztán elhajtanak. „Cserbenhagytak” - gondoltam. Utazgatnak a kényelmes kocsiban, én meg robotolok.

- Az a rész zseniális volt, amikor a görög bácsi mellett ülsz és beszélgettek.

- Az a véletlen, a fáradtságból fakadó keserű irónia és a humánum varázsa. Ott a ponton, Kaparelliben történt még pár ilyen dolog, én ezeket a miniabszurditásokat, egyedi eseteket nagyon szeretem és várom az ultrák alatt. Már éppen kezdtem elaludni a padon ülve, amikor véletlenül tök egyszerre érkezett három versenyző. Kiderült, hogy egy litván, egy észt, meg egy lett - három baltikumi arc és hulla fáradtan próbálják elmagyarázni maguknak és a görög pontőrnek is, hogy kicsodák.

Kép

- Volt a verseny közben olyan gondolatod, hogy feladod? Úgy tudom, soha nem adtál még fel semmit.

- Hát egyszer egy parkban tartott, körözgetős 12 órás futásnál a 6. óránál megálltam, mert a túl sok jobbkanyar miatt fájt a csípőm, de körpályás időversenyt nem lehet feladni, ott ha egy lépést teszel, már eredményed van. De sem a Spartathlon közben, sem más versenyen nem volt még gondolatkísérletem feladásról, maximum csak ábrándok, hogy de jó lenne mást csinálni. De az ULTRÁnál is sokszor kerültünk patthelyzetbe, ahol sokan feladták volna, vagy kompromisszumokat kötöttek volna. Nálam az egy plusz faktor volt, hogy elkezdte eluralni az életemet a kis- és nagybetűs ultra, minden értelemben: futás, film, könyv, blog, gondolkodás. Utólag, tudva minden körülményt, nem biztos, hogy belevágnék. Dokumentumfilmezni olyan, mint csukott szemmel rajzolni. Valami vezeti a kezed, de bizonytalanságban csinálod. Óriási rizikót vállaltunk a filmmel alkotóként, de az HBO is. Végig úgy gondoltuk, hogy a verseny a 20 százaléka lesz a filmnek, a többi 80 százalék a szereplők magánélete, melyből kirajzolódik egy-egy portré. Aztán kiderült, hogy a versenyen sokkal jobban megmutatkozik a jellem, a döntés és a motiváció, sokkal életszagúbb. 2015 ebből a szempontból szerencsés év volt, sok minden történt, 2016-ban már kevésbé, akkor forgatva nem sikerült volna így az ULTRA.

- Tudom rólad, hogy a futást többnyire gondolkodásra is használod...

- Meg arra is, hogy kibeszéljem a sérelmeimet, kitárjam a lelkem sötét bugyrait, problémákat dolgozzak fel, ambíciót elégítsek ki.

- ...Ha megnézzük a Spartathlonon futott időidet, illetve a rövidebb távokon futott időket – félmaratonon például 1:17, maratonon 2:47 – a Spartathlonon elértek nem olyan erősek. Azon nem gondolkodtál, hogy ráfeküdj a 246 km-es távra, mint versenyre?

- Hát ahhoz először meg kéne győznöm magam, hogy számít, hogy 29 órával a 31. helyen, és nem 35 órával a 99. helyen érek be, de ez hepciáskodás, vagy ködszurkálás lenne. Ja és edzeni kellene a testet, fejben jó vagyok, a sérülésre pedig nem gondolok. Az is csoda volt, hogy egyszer megnyertem a Korinthosz.hu-t, de valahogy akkor összejött, egyszer futottam az UB-n is egy 23:30-at. Nekem minél hosszabb a táv, annál jobban romlik a teljesítményem. Viszont magabiztosan hozom le a meccset.

Kép

- Téged mi vonz a Spartathlonban?

- Mi vonz az ultrába magyarán? Az érdektelenség, a kaland, a kihívás, az abszurditás. A semmiért egészen – ahogy a Szabó Lőrinc vers tartja. A rengeteg nehézség ellenére összességében jó érzés a Spartathlonon futni. Szeretem a hangulatát, a görög mentalitást. Van, aki tisztában van magával és ezért nevez be. Van, aki meg azért fut, hogy tisztában legyen magával. A vége, a befutó kétségkívül nagyon jó.

- Az 6 perc a 35 órából.

- De jó, hogy mindjárt vége, és de kár, hogy mindjárt vége. Valahányszor felidézem azt az érzést magamban, elfog a vágy, hogy újra induljak. És a törzsgárda szellemisége is nagyon jó. Én ezért szívesen töltök el ott egy hetet. Végre felszabadultan tudok egy ilyen „szemöldökfelhúzós” hobbinak az oltárán áldozni. Azért, mert rövidebb távokon tudok erős időket, az még nem predesztinál engem arra, hogy ultrán is tudjak ilyet. A Spartathlonon a részvétel a fontos. Ha ott találod magad az 1-3. helyezettek között, az megsüvegelendő, de nem ez a lényeg ott. A többség nem itt éli ki a kompetitivitást.

Kép

- Visszatérve a szereplőkhöz, volt több szereplő, aki nem került be a filmbe, ott van a norvég viking például.

- Igen, ő bekerült egy villanásra, de nem volt már pénzünk Norvégiában forgatni. Tök érdekes szereplő, ő egy gyári munkás Norvégiában. Nem teszed össze, hogy fjordok, hegyek, futás, és ebbe belerondít egy csúnya alumínium gyár, ahol ez az ember munkás 40 éve. Ha ő is, meg a többi kivágott bekerült volna, akkor talán a film panoptikum jellegű lett volna.

- Lehetsz gyári munkás, szívsebész…

- Na igen, ő végül eltűnt. Markus Thalmann, bécsi szívsebész, ex-győztes egyszer csak nem jelentkezett. Szerintem azt gondolta, hogy ez olyan szereplés lesz, amiből nem jól jön ki. Lehet, mert ő egy teljesítmény centrikus, zavaros magánéletű, álarcot viselő személyiség volt, és ő ezt nem biztos, hogy szerette volna publikussá tenni. Adtunk fel hirdetést is német ultrafutó fórumon, hogy szereplőt keresünk. Jelentkezett a Florian Reus (nemzetközi szinten is sikeres ultrafutó, 2015-ben megnyerte a Spartathlont, és volt 24 órás világbajnok is - a szerk.). Leveleztünk, elmeséltem, hogy ez nem egy imidzsfilm nyertesekről giccses zenével és sablonképekkel, ezek után nem vállalta. A legfájóbb emberileg és tartalmilag a görög szereplő kiesése. Marios Fournaris 24-szeres résztvevő, ebből 14-szer finiselt is. Kezdetektől ott van a versenyen, nagyon érdekes figura. Otthon a kertjében van egy Spartathlon-oltár, gyertyákat gyújt néha rajta az ideális futóidőért imádkozva. Forgattunk vele sokat, de aztán nem került bele, leginkább dramaturgiai okokból. Ráadásul, a kulcspillanatokban nem volt róla felvétel, illetve a döntő momentumban, amikor kiszállt, elzárkózott a kamera elől, kitrükközte a stábot. Mindent megpróbáltunk, de a vágáskor kiderült, hogy a róla forgatott anyagok egyszerűen nem illettek a filmbe. Mindent megpróbáltunk, de nem került bele, mert teljesen eltért a többiekétől a személyisége, túl sokrétű volt az élete, a versenyen kitrükközte a stábot (hiúságból nem engedte felvenni a kiesését), egyszóval a róla forgatott nagyon gazdag anyagok egyszerűen nem illettek a filmbe.

- Szabó Béla karaktere beillett a filmbe?

- Abszolút. Ő az a típus, akivel sokan tudnak több szinten is azonosulni. Nemcsak a nagyon esendő emberi karakterével, de azokkal az attitűdökkel, amiket képvisel. Béla sztoriját is visszavágtuk, sok minden történt vele a 4 év forgatás alatt. Neki van egy erős alap sztorija, missziója és karakterfejlődése. Ő az ULTRA nagyfeszültségű vezetéke, mert nála igazi, szinte élet-halál tét volt. És hát a mai napig van. A sors iróniája, hogyha a filmbeli zárójelenet után már nem tudtunk volna forgatni, mert a technikus elfelejtett az éjjellátó kamerába kártyát tenni. Tehát pont ott ért véget a történet, ahol a filmnek technikailag is „végeszakad.”

- Én egy dolgot hiányoltam Béla személyiségével kapcsolatban, hogy sokadjára készült már erre a versenyre és a felkészülés elemei, nem annyira voltak professzionálisak. Gondolok például a Bíró Ica-videóra, ahogy tornázik rá.

- Itt mindenki amatőr, a profi szemléletet az elit törpeminoritása képviseli, miért kéne Bélának profin készülnie?! Az ő készülése leírja őt. Lelkiismeretes, kemény, elszánt. Nem a készüléssel van bibi. Amúgy nagyon sok anyagot készítettünk vele. Nem akartuk a felkészülés mozzanatait felvenni, hiszen ő már többször volt, tudja, hova megy, el lehet képzelni, hogy komolyan tolja. Béla amúgy 15 éve erre a videóra tornázik. Neki ez rutin. Azt gondolja, ha nap, mint nap ezt csinálja, jobb lesz tőle, pedig valszeg igazad van, és hatékonyabban fel lehetne használni ezt az időt. Nem tudjuk, hogy mi a mumusa a Spartathlonon. Többször teljesítette az Ultrabalatont és számos kemény ultrát, akár zsinórban is egymás utáni heteken. Nem tudom, mi hiányzik nála. Rejtély. Talán már olyan magasra rakta fel saját maga ezt a versenyt, hogy már ő sem éri el. Mint a jó háziasszony, aki úgy elrakja a féltve őrzött lekvárt a kamrába, hogy sosem találja. Sikertelen, de tántoríthatatlan. A film forgatása során amúgy Béla kétszer kiszállt ebből a filmből. Egyszer forgattunk vele egy hosszú edzést, este vacsora, aztán tett egy bejelentést, hogy ő befejezi az egész kurva futást. Nagyon váratlan és drámai volt, némi patetizmussal. És hát azt hittük, ott a vége a filmnek, nem volt C-tervünk. Nem gondolná az ember, hogy a futást saját akaratból elvágólag abba lehet hagyni. A sors és lélek fintora, hogy aztán 2 hónapig nem is futott, majd elindult az Ultrabalatonon.

Kép

- A bemutató után a szereplőknek mi volt a véleményük?

- Kicsit azóta Truman-show-ban élek, várom a kritikákat, de tök pozitív visszajelzéseket kapok a sajtó, a filmszakma, de főleg a közönség részéről. A szereplőknek felajánlottam 2 hónappal a premier előtt, amikor akár lehetett volna változtatni a végső anyagon (bár a velük kötött beleegyezési nyilatkozat ezt nem tette lehetővé, de nekem fontos volt a leokézás és a béke), hogy nézzék meg. Egyikőjük sem akarta, megbíztak bennünk.

- Én talán észrevételeztem egy kritikát.

- Igen, és mindennek helye van, mindegyik jogos, de nem lehet mindenkit boldoggá tenni egy filmmel, és alapvetően minden egyes snitt a filmben dramaturgiai szempontból tudatos, 14 hónapon át kiérlelt, hatszor agyonrágott döntések eredményei.

Kép

- Érzelmileg nagyon erős film, többen sírtak is a nézőtéren.

- Tudom. Férfiak, nők sírnak és nevetnek. Emberek vagyunk, rezonálunk erre. Szerintem meglepte a közönséget, hogy ez egy dokumentumfilm (és a műfajhoz tapadnak előítéletei a nézőknek), de aztán valójában inkább „rendes” játékfilmként működik, együtt lehet vele élni, menni a szereplőkkel, és azt is látják, hogy hoppá, mindennek van valóságalapja, de fikcióként is nézhető, és hát nagyon sok érzelem van benne, ami mellett nem tudsz elmenni. Én csak a német szereplő miatt aggódtam, hogy esetleg úgy érezheti, kizsákmányoltuk a történetét.

- Számomra döbbenetes volt az, hogy megy és megy és megy, mint a gép és egyszer csak megáll.

- Ja. Nézd meg az átlagait, ugyanúgy megy végig, mint a gép. Ő úgy jött erre a Spartathlonra, hogy volt ő itt már negyedik, utána meg tudta, hogy beteg a fia, úgyhogy úgy döntött, ez lesz neki az utolsó, és azt a fia miatt futja. A szereplők más fénytörésben látják a filmet, nem tudnak 3 lépést hátra menni, de azt biztos érzik, hogy ez egy hiteles, őszinte film, ami sokat ad akár olyannak is, aki sosem futott. Külső szemlélőktől is sok pozitívumot kaptunk, ez egy nagyon jó visszacsatolás. Béla is fürdik a megbecsülésben, mintává vált. Milyen érdekes, nem? Tiszta Hollywood, ahogy a kudarc nemesít, ahogy az antihős példakép lesz.

- Olyan lett végül a film, amilyet elképzeltél?

- Ha így működnének a dolgok, lottóötösöm is lehetne. Egy filmnél, ahogy a futásban is, lehetnek tervek, de leginkább megoldások vannak – ahogy a kedvenc mongol közmondásom tartja. Folyamatos alkalmazkodás, az események elé kerülés, újraírás és újratervezés, rengeteg zsákutca, tüzek közt őrlődés (produkciós partnerek, szereplők, versenyszervezők és jómagam). A siker az, ha az ember azzal foglalkozhat, amit szeret. És az, ha valami soká lesz kész, de sokáig is tart. Úgyhogy, igen, olyan lett! Apropó, azt vágod, hogy az Ultra szó nem hangzik el a filmben?

Tovább olvasok
Kép

Büntetőkör #22 - Beszéljünk a testedzésfüggőségről!

Simonyi Balázs a Büntetőkör Podcastsorozat legújabb részében a testedzésfüggőségről beszélget Demetrovics Zsolt addiktológus és klinikai szakpszichológussal!

Kép

Magas a vérnyomásod? Ezeket az ételeket kellene sokkal gyakrabban enned!

A szívbetegségek elkerüléséhez a magas vérnyomás az a kockázati tényező, amit az összes közül a legkönnyebb orvosolni. A megfelelő étkezéssel sokat segíthetsz!

Kép

Világcsúcsot futott egy 90 éves futónő 400 méteren

Hihetetlen, hogy akár ebben az életkorban is futhat valaki magas szinten és versenyezhet rendszeresen, a német Melitta Czerwenka-Nagel ráadásul nem első alkalommal érte el ezt a megtisztelő címet.

Kép

Tatár Csilla: Ami nekem a futásban igazi szerelem, az az, hogy elképesztően igazságos!

Kislánykora óta rengeteget sportolt, ám pár éve a futásban találta meg igazán önmagát. Elképesztő felkészüléssel, kicsit több, mint 4 hónap után futotta le a félmaratont, és nem veti el, hogy túl a negyvenen maratonra készüljön. Tatár Csillát futásról, felkészülésről, vágyakról faggattuk.

Kép

28 éves a legrégibb férfi atlétikai világrekord, ami 400 gáton született

Kevin Young 1992 óta birtokolja a férfi 400 méteres gátfutás világrekordját. Az egykori atléta tegnap lett 54 éves.

Kép

Fördős Zé: "A futásban és a siklóernyőzésben több a közös, mint hinnétek!"

Bár a neve a főzéssel és az ételekkel forrt össze, a sport régebb óta az élete része, ráadásul a futás az egyik szenvedélye, szóval itt a helye nálunk! Azon túl, hogy kifaggattuk futási szokásairól, arra is megkértük, mutassa meg az egyik kedvenc futóösvényét, így a fotósorozaton ezt láthatod.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem