Borítókép: Nem elég a minőségi szénhidrát! Ezért kell fehérjét is enned reggelire!

Nem elég a minőségi szénhidrát! Ezért kell fehérjét is enned reggelire!

Forrás: getty images
Ha gyorsítani szeretnéd azon, ahogy a kilók leolvadnak rólad, semmiképp ne hagyd ki a reggelit! Ez olyannyira igaz, hogy egy kutatás szerint azok, akik mindennap reggeliznek, sokkal hatékonyabban tudnak fogyni és megtartani a súlyukat.

Ahhoz, hogy feltöltődj üzemanyaggal, fehérjében gazdag reggelire van szükséged. Ébredés után szüksége van a szervezetednek ennek a tápanyagra, hiszen csak így tudnak hatékonyan működni az izmaid. Egy kanadai kutatás szerint egész pontosan 30 grammot kell elfogyasztani belőle reggelente. Miért?

Mert nem leszel éhes

A legalább 30 grammnyi fehérjét tartalmazó reggeli lassítja a ghrelin nevű hormon termelődését, így kevésbé leszel éhes. A fehérje abban is segít, hogy több telítettségért felelős hormon szabaduljon fel a szervezetedben, így tovább érzed jóllakottnak magad.

Mert megtarthatod a súlyod és fogyhatsz is

Stuart Philips kanadai kutató szerint a már említett 30 g fehérjét tartalmazó reggeli az egyik leghatásosabb fogyókúrás segítség, pont azért, mert nem éhezel meg ebéd előtt.

Mert kordában tudod tartani a vércukrod

Szakértők szerint a finomított szénhidrátokban gazdag reggeli fehérje nélkül jelentősen megemeli a vércukorszintet, mely növelheti az esélyt a kettes típusú cukorbetegség kialakulására. Nincs időd? Akkor dobj be egy turmixot, vagy fehérjeszeletet, hogy beinduljon az emésztésed!

Mert javíthatsz a teljesítményeden

Az edzés előtt elfogyasztott reggeli (1 órával a sportolás kezdete előtt) feltölti energiával az izmokat és így nem az elraktározott proteint hasznosítja a szervezeted futás közben. A fehérje ráadásul az izomépítésben és a csontsejtek termelődésében is fontos szerepet játszik, emellett az immunrendszered is erősíti.

Egy kis inspiráció

A következő reggelik mindegyike 30 grammnyi fehérjét tartalmaz:

Húsimádók tányérja: süss meg 2 szelet teljes kiőrlésű pirítóst, vagy készíts polentát. Ha megy, készíts 2 buggyantott tojást (ha nem sikerül, jó a főtt, vagy lágy is), majd tegyél rájuk 1-1 szelet bacont. Igyál hozzá egy pohár kefírt bogyós gyümölcsökkel összekeverve.

Tofus sült: süss meg kevés cukkinit, egy marék gombát és fél fej hagymát 1 ek. olívaolajon. Dobd hozzá a kockára vágott tofut, majd jöhet rá 2 marék bébispenót. Szórd meg sajttal és hagyd, hogy ráolvadjon. Tálald 1 szelet teljes kiőrlésű pirítóssal és 1 pohár szójatejjel.

Palacsinta: készíts amerikai palacsintát és a tésztájába tegyél 1 adagolókanál fehérjeport. Tálald görög joghurttal, dióval és eperrel.

Müzli: 225g túrót szórj meg 15g mandulával, 75g müzlivel és áfonyával.