Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

"Fel sem merül bennem, hogy ne maratonokat fussak" - interjú Fekete Zsuzsanna World Marathon Majors finisherrel

"Fel sem merül bennem, hogy ne maratonokat fussak" - interjú Fekete Zsuzsanna World Marathon Majors finisherrel
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
30 évesen kezdte, azóta 27 maratont teljesített, 2 kivételével mindig máshol, és a világ legnagyobb maratonjait is lefutotta már Fekete Zsuzsanna. Eszméletlen, ugye?

Egy hihetetlenül inspiráló beszélgetésben volt részem Fekete Zsuzsannával, aki World Marathon Majors finisher , és összesen 27 maratont teljesített már. Még mindig hihetetlenül élvezi, és egy hatalmas bulinak éli meg az egészet. Annyira motiváló!

De, kezdjük ott, hogy az utóbbi időben temérdek negatív poszttal találkoztam a Facebookon és az Instagramon, például hogy valaki 01:40 helyett 01:42-vel futott félmaratont, akkor azt írta magáról, hogy mennyire „szar”. Aztán ott van Rákóczi Feri, aki 2 év alatt a nulla sporttól eljutott oda, hogy maratont fusson, és hideget-meleget kapott, hogy mindezt 05:18-as idővel tette meg. Olyan kommenteket érkeztek hozzá, hogy „ezért kár volt külföldre menni” és „ez már nem is számít maratonnak”. Egyszerűen felfoghatatlan számomra, hogy bármi történjen, bárki bármit tesz, csak a negatívum kiemelendő benne, és sosem az a sok pozitívum, ami még ott van. Fontos a fejlődés és a teljesítmény persze, de számomra nagyon demotiváló jelenleg ez a környezet, épp jókor beszélgethettem Zsuzsával, aki egy perc alatt elintézte, hogy újra pozitívabban lássam a futást és a versenyeket.

Tehát, Fekete Zsuzsa idén első magyar nőként kapta meg a World Marathon Majors Finisher érmet, amikor is célba ért a Boston maratonon. Ez azt jelenti, teljesítette a világ 6 legnagyobb utcai futóversenyét (Boston, New York, Chicago, London, Tokió és Berlin van a sorozatban), ahol a sportág legnevesebb versenyzőit lehet megkergetni, és elég nehéz bejutni egy-egy versenyre. Zsuzsa 2006-ban teljesítette először ezt a távot Budapesten, majd egy év kihagyás után jött New York, 2009-ben Berlin, és utána nem volt megállás. 27 maratont futott világszerte, ebből a budapestit és a firenzeit kétszer is, de a többit különböző helyeken. Amikor megkérdeztem, hogy miért fut, és miért maratonokat, csak annyit mondott:

„Miért ne? Fel sem merül bennem, hogy ne maratonokat fussak!”

Melyik volt a legjobb maratonod eddig? Nem időben, hanem mindent összevetve?

A Boston Marathon idén! Itt egészen elképesztő hagyománya van, már péntektől le van zárva a belváros, hihetetlenül fel van építve az egész rendezvény, és természetesen érzelmileg is fontos az embereknek, magukénak érzik a maratont. Az expón a robbantás áldozataira is megemlékeztek, ez nagyon megérintett, hogy mindenkinek elhomályosult a tekintete az egy perces néma csendkor és az is, hogy mennyire fontos az ittenieknek már gyerekkoruktól kezdve a rendezvény, az önkéntes helyekre is tízszeres túljelentkezés van. Mindenki szeretne részese lenni a maratoni élménynek. Az útvonalon végig szurkolók vannak, akik nem főként az elit futókat figyelik óriási – sokszor vicces feliratú-transzparensekkel, hanem az átlagembereket, a szomszédjukat, a kollégájukat, akik utána igazi hősökké válnak a szemükben. A híres egyetemi szurkolótáborok elég üde és hangos színfoltok voltak, különösen a híres wellesley lányok a férfi futóknak tartott csókolj meg tábláikkal (igen, ez is egy hagyomány itt). Teljesen természetes, hogy másnap az éremmel a nyakadban mész mindenhova, és persze az emberek őszinte, széles mosollyal mindenkinek gratulálnak, elképesztő élmény. Bostonban a szüleim is kint voltak velem, vártak a magyar zászlóval a cél előtt. Megláttam őket, odafutottam, megölelgettem őket, és a zászlóval indultam a cél felé. Nekem ez nagyon sokat jelentett, hogy velem voltak a 9 éves utam utolsó állomásánál, Szerintem így a többi futót látva, most már ők is jobban megértik, hogy miért csinálom, mert ezt azért sokszor nehéz szavakba önteni, látni kell egy maratoni befutót, az arcokat a szenvedéssel, az örömmel. Az első maratonom előtt Kocsis Árpád azt mondta, hogy fizikailag fel lehet készülni egy maratonra, de lelkiekben nehezebb, pláne a befutást követő történésekre. Én általában ezerrel vigyorgok, meg ugrálok a célban, de most potyogtak a könnyeim, amikor a nyakamba akasztották az annyira áhított 6 csillagos teljesítő érmet.

És épp akkor futhattál itt, amikor Katherine Switzer 50 év után újra rajthoz állt itt…

Sőt, láttam is! Természetesen testőr jött vele, de ha már megláttam, muszáj volt megkérni, hogy készítsünk egy közös képet, persze a bodyguard rögtön jelezte, hogy nem lehet. Viszont Katherine észrevett, és mondta, hogy sajnos mennie kell, de sok sikert kívánt. Szóval úgy rajtolhattam, hogy a legendás Katherine Switzer SOK SZERENCSÉT kívánt, ezután már csak jól sikerülhetett a futás! Ja, és az expón Rick és Dick Hoyt-tal is találkoztam és beszélgettem, az ő nevük összeforrt a Boston Maratonnal. Elképesztő, amit csinálnak és amilyen szemléletformáló hatással vannak a társadalomra, aminek eredményeként bronz szobruk is van a rajt közelében.

Fontos számodra, hogy mennyi idő alatt érsz célba?

Nem, saját magam, és nem az óra ellen futok. Fontosabb, hogy a célban is őszinte legyen a mosolyom, és élvezzek minden lépést. Épp ezért soha nem készülök semmilyen speciális edzéstervvel, étrenddel és edzőm sem volt soha. Oké, nem ez a követendő példa, de én tényleg azért futok, mert szeretek, és élvezem a maratonok különleges hangulatát. Általában 4:30 és 4:50 között végzek, és bár bőven lehetne javítani, de a munka-sport-magánélet egyensúlya miatt nekem ez teljesen jó így. Budapesten pedig már csak a Suhanj! csapatával indulok, ahol mindig Teszári Eszter barátnőmet kísérem, olyankor pedig természetesen picit lassabban, óvatosabban futunk, odafigyelve egymásra, végig beszélgetve, néha énekelve, de akár még táncolunk is a csapattal, megállunk, ha Esztinek nem kényelmes, megigazítjuk, hogy jól érezze magát. Ilyenkor nem hajt a tatár, csak az számít, hogy ő élvezze!

Mióta futsz a Suhanj! Színeiben?

A kezdetekkor csatlakoztam, én voltam a 3. önkéntes az Alapítványnál. Külföldön a jótékonysági futásnak nagy hagyományai vannak, nekem nagyon szimpatikus volt, hogy az önkéntesek a mozgás örömét azokkal megosztják, akik maguktól nem lennének képesek egy ilyen teljesítményre. Olyan ez, mint egy nagy család. A sztenderd futópárommal, Esztivel 5 éve megyünk együtt, kialakult a kölcsönös bizalom, már fél szavakból is értjük egymást. Ő egyébként kerekesszékben tölti a napjait, és nagyon nagy álma volt ilyen versenyeken futni. így amikor csak tudok, együtt futunk. Imádom a vidámságát, és hogy egy maraton végén csillogó szemmel azt mondja, hogy akár ebben a pillanatban indulhatunk, és futhatjuk újra a távot.

Eszti és a kísérői, köztük természetesen Zsuzsa!
Eszti és a kísérői, köztük természetesen Zsuzsa!

Ezt leszámítva egyedül futsz?

Igen, szeretek a saját tempóm szerint futni az adott napi lelkiállapotom függvényében. A versenyeken is nagyrészt egyedül megyek, jobb ez így, hiszen én sem tartok fel mást, más sem engem. Fura, hogy a futóórám is a szekrény mélyén van valahol, nem akarom magam számokhoz mérni, klasszikus hobbifutónak tartom magam. Ennek részeként egy jó ideje már nem futószerkóban, hanem valami spéci jelmezben versenyzem, hiszen így nagyobb szurkolást kapok. Voltam már Batman, Superman, rocker, a suhanjkék pompomlány ruha a budapesti versenyek alapkelléke, de a World Marathon Majors-os futásokba belecsempésztem a magyar motívumokat!

Pocahontas Bécsben
Pocahontas Bécsben
Rocker Lisszabonban
Rocker Lisszabonban
Londonban csak magyarosan
Londonban csak magyarosan

Van valamilyen futás előtti rituáléd?

Szeretem a tésztapartikat, a futó barátokkal beszélgetve ráhangolódni a távra, de arra is szükségem van, hogy este már egyedül maradjak a gondolataimmal. Kikészítem a ruhát, hogy néz majd ki egyben a szettem, felteszem a rajtszámot, hogy reggel már erre ne legyen gondom. Szeretek így rákészülni... Ahogy mondtam, nem készülök edzéstervvel, de nagyon sokat sportolok, a futás mellett spinningelek (néha laza 3 órásokat), túrázom, jógázom és rúdtáncra is járok, szóval alapvetően jó kondiban vagyok, de agyban sokkal inkább ott vagyok. Mindig tudom, hogy végig fogom csinálni, ismerem annyira a testem reakcióit, hogy tudjam, mikor van még bennem energia és lehet tolni, vagy mikor érdemesebb inkább lassabban és a frissítésre jobban odafigyelve menni. Azért futok, mert örömet okoz, és bár nyilván nekem is megvan a fizikai-lelki hullámvasutam a 42 kilométer alatt, de a verseny mindig egy különleges ünnep.

Képtelen vagy megunni, ugye?

Naná! És azt is, hogy a végén kapok egy csodaszép érmet. Nekem ez is fontos, imádom ezeket az érmeket. Egyébként pedig a futások alatt hihetetlen flow állapotba kerülök, jónéhány kilométer kiesik az éber tudatból, és nem is tudom felidézni, mi történt akkor. Ez egy önismereti utazás is, nem lehet megunni, valami nagyon nyomós ok kéne, hogy abbahagyjam, vagy kihagyjak egy évet!

Mi volt a legrövidebb idő, ami eltelt két maraton között?

Kétszer is volt 1 hetes különbség. A tavalyi év kicsit durvábbra sikerült, mint terveztem összesen 8 maratonnal, melyből az utolsó 5 2 hónapon belül zajlott. Október 3-án futottam Lisszabonban rockerként, aztán jött Budapest a Suhanj! csapattal, Dublint születésnapomra Minnie egérnek öltözve teljesítettem, utána egy Nizza Batwomanként, és november 28-án egy firenzei Superwoman futással zártam. Az a „baj”, hogy az ismerőseim is tudják, hogy bármikor kapható vagyok egy jó kis utazás-maraton kombóra!

Szülinapos Minnie Mouse Dublinban
Szülinapos Minnie Mouse Dublinban

Mi a következő cél?

Augusztusra már van maratoni nevezésem Rejkjavikba, aztán novemberre Portóba, de a többi még kiderül. Ha valakinek van izgalmas maraton ötlete, szóljon! Kezdek az érdekes maratonok felé fordulni. Nagy álmom a Médoc Marathon, ami ötvözi a borozást és a jelmezben futást, ugyanis ez egy francia borvidék futás, és nagyon őrületes hangulat van. Na, ott sem az időeredmény számít!

És Magyarországon melyik versenyen találkozhatunk veled legközelebb?

Nem futás, de a Kinizsi 100-at lenyomom immáron negyedik alkalommal májusban, ősszel pedig biztosan futok majd Esztivel Budapesten is a félmaratonon és a maratonon, szóval ott találkozunk és szurkoljatok nekünk, ha láttok!

Tovább olvasok
Kép

Duffel Bag – minden (sport)cuccod egy helyen

A ’90-es évek ikonikus kiegészítői között szerepel a henger alakú, egykamrás sporttáska, amit most újra visszakaptunk a sok jó, praktikus korszakalkotó darab mellett.

Kép

Rickey Gates Amerikát átszelő útja hamarosan filmen

2017-ben történt, hogy az amerikai futó, gondolt egy nagyot és széltében átvágott Amerikán. Erről a kalandról készült a pár napon belül bemutatásra kerülő film.

Kép

Fontos dolgok, amikre kiemelten figyelj, ha fizikai munkát végzel, és edzeni kezdesz

Mi a fontos annak, aki egész nap talpon van? Mennyire érdemes terhelnie magát pluszban edzéssel egy fizikai munkát végzőnek, ha egyáltalán érdemes? Jagicza Niki személyi edzőt, gerinctrénert faggattuk a legfontosabb dolgokról.

Kép

Sierre-Zinal: idén is Kilian Jornet és Maud Mathys nyertek, ám nem a megszokott módon zajlott az esemény

47. alkalommal rendezték meg Európa legrégibb terepfutóversenyét, a koronavírus miatt rendhagyó módon.

Kép

5 dolog, ami komolyan hátráltat a futásban, ha túl hirtelen vágsz bele

A nyári hónapok, a hőség, a különféle elfoglaltságok, szabadságok sokaknál az edzések jelentős csökkentését hozzák, ám így az őszi újrakezdés embert próbáló helyzetet teremt. Viszont megtehetsz pár dolgot, ha nem akarod még jobban nehezíteni az „újrakezdés” hónapjait!

Kép

Büntetőkör #22 - Beszéljünk a testedzésfüggőségről!

Simonyi Balázs a Büntetőkör Podcastsorozat legújabb részében a testedzésfüggőségről beszélget Demetrovics Zsolt addiktológus és klinikai szakpszichológussal!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem