Borítókép: Korábbi sérülés után is nekiállhatok a terepfutásnak?

Korábbi sérülés után is nekiállhatok a terepfutásnak?

Forrás: getty images
Milyen futóútvonalat érdemes választania egy kezdő terepfutónak? Lehet terepen futni sérülés után? Szakértőnk, Csanya tippjei következnek.

Már egy éve futok, többnyire rekortánon, egy héten egyszer vagy kétszer aszfalton. A természetben való futás sokkal nagyobb örömet nyújt, mint a futópálya, ezért szeretnék terepen futni. Hetente háromszor járok edzőterembe is, tehát van keresztedzésem. A problémám az, hogy volt régen egy keresztszalag- és oldalsó szalag szakadásom a térdemben, illetve felszakadt a combizmom, valamint 3 éve ugyanabban a lábamban volt egy bokatörésem is. Mit tanácsolsz, hogy fogjak neki a terepfutásnak? Az egyenletlen talajtól tartok picit. Van valami tipped? Köszönöm szépen. Hargita

Szakértőnk, Csanya válasza:

Szia Hargita!

Ha ezek a régi sérülések már tünetmentesek, akkor a terepfutás sem fog gondot okozni neked. Nagyon jó, hogy teremben is edzel, remélem lábgyakorlatokat is csinálsz.

Mint minden sportban, így a terepfutásban is az óvatos kezdés a javasolt. Az első pár hétben fusd az aszfaltos távok felét, az emelkedőket nyugodtan hanyagold (valószínűleg így is magas lesz a pulzusod). Figyelj a tested jelzéseire, és válassz könnyű terepet. Kerüld a köves, technikás lejtőket, emelkedőket, válassz könnyen futható erdei utakat.

Variálhatod is a két stílust, kezdhetsz aszfalton bemelegítésnek, aztán jöhet a terepes rész, majd a levezetést is aszfalton végezd.

Ha te is szeretnél Csanyától kérdezni, itt megteheted. Többi szakértőnket pedig erre a linkre kattintva ismerheted meg.