Borítókép: Tavaszi fáradtság? Na ne! 4 tipp, hogy megelőzd és elűzd

Tavaszi fáradtság? Na ne! 4 tipp, hogy megelőzd és elűzd

Forrás: Getty Images
Az emberek többségét érinti, főként a sportolókat!

Lassíts le!

Hiszen, ha fáradt vagy, pihenni kell! A tavaszi fáradtság egy összetett dolog, de nagyban hozzájárul az is, hogy nem figyelsz oda a megfelelő regenerációra. Manapság a legtöbben tényleg túlhajtják magukat, mert úgy érzik, nincs idő arra, hogy „csak pihenjenek”. Ha újabban nem vagy a topon, hagyj ki pár napot a futásból (akár egy hetet is, igen!), és a következő hétvégédet ne táblázd be ezer programmal. Hétköznap pedig munka után irány haza, kuckózz be, és bújj hamar ágyba. Már egy ilyen lazább hét is csodát tesz.

Töltsd fel magad vitaminokkal!

A tavaszi fáradtság egyik fő oka, hogy a szervezetedből kiürültek a fontos vitaminok és ásványi anyagok, úgyhogy itt az idő megreformálni picit az étkezésedet, és tartani egy kiadós vitaminkúrát. Egy multivitamin készítmény alapvető, de ez az az időszak, amikor a sokan vas- és B-vitamin hiánnyal küzdenek. Ezeket megtalálod a spenótban, vörös húsokban, hüvelyesekben és teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukban. Fogyassz belőlük bőven, vagy vásárolj étrend-kiegészítő tablettát. 4 hétre cseréld le a délutáni kávédat egy zöld turmixra (spenót, alma, uborka, citrom) és minden étkezésnél kerüljön a tányérodra egy kis adag gyümölcs és/vagy zöldség.

Kell az oxigén!

Futóként valószínűleg több időt töltesz a szabadban, mint a többiek, de ne elégedj meg ezzel. A szabad levegő kiválóan energetizálja a tested és az elméd is! Reggelente soha ne maradjon ki egy alapos szellőztetés, és az ebédidőből is csípj le egy kicsit és még evés előtt sétálj 5-10 percet odakint. Mielőtt hazaérnél, menj még pár kört a környéken, és a futásokat ne a futópadon végezd el. Hidd el, csodákra képes a szabad levegő!

Programozd át az agyad!

A kimerülésre rátesz egy lapáttal, hogy ha elkezded érezni, hogy fáradtabb vagy, öngerjesztő folyamatként egyre romlik a helyzet, hiszen már az agyad is úgy kezel téged, mint „az ember, akinek tavaszi fáradtsága van”. Ébredés után és lefekvés előtt is mindig vizualizáld magad, ahogy kicsattanó formában sportolsz, éled a mindennapjaidat. A legújabb kutatások azt mondják, hogy ez a módszer sokkal, de sokkal hatásosabb annál is, ahogy korábban bármikor hittük!