Borítókép: Az ember, akit egy ország utál

Az ember, akit egy ország utál

Forrás: getty images
Főszerkesztőnk, Máté is posztolt a kínos esetről, amikor egy amerikai újságíró csalt a félmaratonon és a netre feltölött fotójával bukott le, most pedig kicsit bővebben fejti ki az esetről a véleményét:

Néhány napja megjelent egy hír, amit én is posztoltam. Jane Seóról, egy amerikai újságíróról szól a történet, aki csalt egy félmaratonon és abba bukott bele, hogy a célba érkezés után készült róla egy fotó.

Forrás: thenextweb.com

A képen látszik ugyanis a Garminja, ami más adatokat mutat, mint amit a Fort Lauderdale félmaratonon regisztráltak. Az egyik szervezőnek fel is tűnt, hogy a verseny második felében egészen felpörgött a tempója: a számok szerint a második 11K-n körülbelül 20 százalékal gyorsabb volt, mint az első tízen. Végül 1 óra 22 perces félmaratont teljesített, de gyanússá vált, hogy itt valami nem stimmel. Vitába keveredtek, majd Seo a versenyigazgató elé vitte az ügyet, aki végül elfogadta az érvelését, így második lett.

A baj csak az volt, hogy egy, a célban készült fotón ezektől eltérő adatok szerepelnek a Garminján, amit nehéz volt másképp magyarázni, mint hogy csalt. Az esetet utólag rekonstruálva kiderült, hogy körülbelül 2,5 kilométert vághatott le.

Amin én igazán ledöbbentem, az nem is a csalás ténye, hanem hogy ez nagyüzemi szinten megy. Annyira, hogy már külön a csalások leleplezésére specializálódott weboldal is létezik. A marathoninvestigation.com épp azért jött létre, hogy az ilyen eseteket kiszűrje és tisztábbá tegye a futóversenyeket. Számomra az az igazán ijesztő, hogy már az amatőr versenyek tisztaságára is vigyázni kell.