Borítókép: Futás a menstruáció alatt: mit kell tudnod?

Futás a menstruáció alatt: mit kell tudnod?

Forrás: Getty Images
A ciklusodnak természetesen hatása van a futásodra és a teljesítményedre, de arra nincs szükség, hogy kihagyj miatta egy-egy alkalmat. Csak ezekre a dolgokra kell odafigyelni:
  • Amikor a menstruációt megelőzően vizet tart vissza a szervezetedet, az izmaid nehezebben, lassabban reagálnak, nem biztos, hogy ilyenkor futod a legjobb ezreket, ezzel nincs mit tenni, csak fogadd el, és ne keseredj el, ha belassultál.
  • A menzesz alatt előfordulhat, hogy fel vagy puffadva, fáj a fejed, nincs energiád. Ilyenkor inkább csak kocogj, ahelyett, hogy egy kemény résztávos edzést nyomnál le, és arra sincs feltétlen szükség, hogy a legdurvább napon 30-40 percnél többet fuss. Ha pedig tényleg nagyon kivagy, a futás helyett ugorj fel az elliptikus trénerre!
  • A menstruáció gyakran párosul gyomorproblémákkal is, ilyenkor talán jobb, ha a szabadban futás helyett (amikor nem tudhatod, mikor találsz legközelebb WC-t) padon gyűjtöd a kilométereket.
  • A hidratálás kiemeltem fontos ebben a pár napban, úgyhogy adj hozzá fél litert a folyadékbeviteledhez, ezzel csökkenthetsz néhány alapvetően kellemetlen tünetet is.
  • Az oké, hogy ebben az időszakban kicsit rosszabbul érzed magad, de ez tényleg nem ok arra, hogy kihagyd az edzést. Egy könnyed, lassú tempójú rövidebb futás még segít is azon, hogy energikusabbnak és kevésbé hisztisnek érezd magad!