8 dolog, amit érdemes tudni a koffeinről
Következzen néhány fontos tudnivaló kedvenc reggeli italunkról.
- A koffein (akár a kávéban, akár másban) javítja a teljesítményt...kísérletek százai bizonyították, hogyha edzés előtt koffeint veszel magadhoz, nagy valósznűséggel hosszabban és aktívabban tudsz sportolni. Ez a hosszútávfutókra és a sprinterekre egyaránt igaz.
- Viszont fontos az időzítés...egy tavalyi kutatás rámutatott, hogy ha a maximumot szeretnéd kihozni a koffeinből, akkor edzés előtt egy órával kell magadhoz venned.
- Túl lehet adagolni. A kísérletek szerint figyelembe véve testsúlyunkat, kilónként napi 3-6 milligramm koffeinre van szükségünk ahhoz, hogy élvezhessük az előnyeit. Ha többet fogyasztunk, azzal nem növeljük a teljesítményünket, viszont olyan negatív mellékhatásokkal kell szembenéznünk, mint a szédülés, a szorongás és a szívdobogás.
- A kávé jót tesz az agynak is. Tavaly egy kísérletben azt kutatták, mi a különbség, ha a koffeint kávé formájában, vagy ha csak úgy, magában fogyasztjuk. A kávéban számos olyan összetevő van (pl. a polifenol), amely bizonyítottan segíti a demenciában és az Alzheimer-kórban szenvedők mindennapjait, de általánosságban is pozitív hatással van az agyra.
- Soha senki nem bizonyította, hogy a kávé dehidratál. Kutatások mutattak rá, hogy még napi öt csésze kávénak is minimális a hatása a hidratációra. Ugyanakkor mivel a kávé megmozgatja a dolgokat odabent, ha mindez edzés előtt történik, érdemes pótolnod, amit elvesztettél, például elektrolitos itallal.
- Lehet, hogy le sem kell nyelni. Az Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism című folyóirat szerint amikor a kávé a szádban van, az ott lévő receptorok máris érzékelik a koffein jelenlétét, és a teljesítmány már ettől is javul. Ez jó hír, ha például hosszú futáson vagy, és magadhoz vennél egy kis koffeint a vége előtt, de már nem akarod terhelni a gyomrodat.
- A kávé a regenerálódásban is segít. Egy kísérletben biciklistákat vizsgáltak, akik kőkeményen tekertek két egymás utáni napon, így kifogyott a glikogén készletük. Azok, akik a regenerálódás során szénhidrátot és koffeint is fogyasztottak, 66 százalékkal jobban hozták helyre glikogén-szintüket, mint azok, akik csak szénhidrátot kaptak.
- Nem csak a kávé a megoldás. Választhatod a zöld– vagy a fehérteát is, ezeknek még magasabb a koffeintartalmuk.