Borítókép: 8 dolog, amit érdemes tudni a koffeinről

8 dolog, amit érdemes tudni a koffeinről

Következzen néhány fontos tudnivaló kedvenc reggeli italunkról.


  1. A koffein (akár a kávéban, akár másban) javítja a teljesítményt...kísérletek százai bizonyították, hogyha edzés előtt koffeint veszel magadhoz, nagy valósznűséggel hosszabban és aktívabban tudsz sportolni. Ez a hosszútávfutókra és a sprinterekre egyaránt igaz.
  2. Viszont fontos az időzítés...egy tavalyi kutatás rámutatott, hogy ha a maximumot szeretnéd kihozni a koffeinből, akkor edzés előtt egy órával kell magadhoz venned.
  3. Túl lehet adagolni. A kísérletek szerint figyelembe véve testsúlyunkat, kilónként napi 3-6 milligramm koffeinre van szükségünk ahhoz, hogy élvezhessük az előnyeit. Ha többet fogyasztunk, azzal nem növeljük a teljesítményünket, viszont olyan negatív mellékhatásokkal kell szembenéznünk, mint a szédülés, a szorongás és a szívdobogás.
  4. A kávé jót tesz az agynak is. Tavaly egy kísérletben azt kutatták, mi a különbség, ha a koffeint kávé formájában, vagy ha csak úgy, magában fogyasztjuk. A kávéban számos olyan összetevő van (pl. a polifenol), amely bizonyítottan segíti a demenciában és az Alzheimer-kórban szenvedők mindennapjait, de általánosságban is pozitív hatással van az agyra.
  5. Soha senki nem bizonyította, hogy a kávé dehidratál. Kutatások mutattak rá, hogy még napi öt csésze kávénak is minimális a hatása a hidratációra. Ugyanakkor mivel a kávé megmozgatja a dolgokat odabent, ha mindez edzés előtt történik, érdemes pótolnod, amit elvesztettél, például elektrolitos itallal.
  6. Lehet, hogy le sem kell nyelni. Az Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism című folyóirat szerint amikor a kávé a szádban van, az ott lévő receptorok máris érzékelik a koffein jelenlétét, és a teljesítmány már ettől is javul. Ez jó hír, ha például hosszú futáson vagy, és magadhoz vennél egy kis koffeint a vége előtt, de már nem akarod terhelni a gyomrodat.
  7. A kávé a regenerálódásban is segít. Egy kísérletben biciklistákat vizsgáltak, akik kőkeményen tekertek két egymás utáni napon, így kifogyott a glikogén készletük. Azok, akik a regenerálódás során szénhidrátot és koffeint is fogyasztottak, 66 százalékkal jobban hozták helyre glikogén-szintüket, mint azok, akik csak szénhidrátot kaptak.
  8. Nem csak a kávé a megoldás. Választhatod a zöld– vagy a fehérteát is, ezeknek még magasabb a koffeintartalmuk.