Borítókép: Miért van szükség keresztedzésre?

Miért van szükség keresztedzésre?

Forrás: europress
Ha kitűzött céljaid között az is szerepel, hogy gyorsabb legyél, más sportok is segíthetnek abban, hogy ezt elérd.

Kezdők fejében gyakran megfogalmazódik a kérdés, hogy milyen keresztedzést válasszanak. Susan Paul, a Runner’s World szakértője szerint bármelyik megfelel, a lényeg, hogy csináld. Mivel mindegyik más mozgásformának is számtalan előnye van, így nehéz azt állítani, hogy az egyik jobb a másiknál. A megfelelő keresztedzés kiválasztásánál azt tartsd szem előtt, hogy minden szükségleted és célod kielégítse. Tedd fel magadnak a következő kérdést: „Mit vársz a keresztedzéstől?”

Ideális esetben egyébként a keresztedzés javít a futóteljesítményeden és azokra az izmokra helyezi a hangsúlyt, melyeket kevésbé használsz futás közben. Ha az aerob edzéseket választod, nagyon jó az úszás, mert a víz felhajtó ereje ellen dolgozol, és ez teljesen más, mint a talajon sportolni. Ha pedig az izomerődön, vagy rugalmasságodon szeretnél javítani, a súlyzós edzés a tökéletes választás.

Az legjobb, ha ezeket kombinálod, tehát keresztedzésként kardiózol, erősítesz és dolgozol azon, hogy rugalmasabbá váljanak az izmaid.

Azt tartsd észben, hogy a futás elsősorban az alsótested izmait veszi igénybe, ezért a hasonló hatású edzéseket iktasd be úgy, hogy legyen ideje a szervezetednek regenerálódnia. Az aerob keresztedzések közül az úszás, vagy az evezés a legjobb választás, hiszen ezek során a felsőtest izmai dolgoznak leinkább. A spinning és a lépcsőzés is nagyszerűek, de ezek előtt mindenképp tarts elegendő pihenőt, ne közvetlenül egy nehéz futás utáni napon végezd őket.

Az izomerő és hajlékonyság, rugalmasság fejlesztésére szuper a jóga, a súlyzós edzés és a Pilates is. A felsőtest, különösen a törzs erősítése segít abban, hogy megfelelő legyen a tartásod futás közben.

Ha hetente 3-4 alkalommal futsz, a keresztedzéseket könnyen beépítheted az edzéstervedbe, akár heti 2-szer is. Így jut ideje a szervezetednek a regenerációra. Ne feledd: a pihenőnapok éppen annyira fontosak, mint az edzés, így nem szabad kihagyni ezeket sem!