Borítókép: 77 ezer ember mozdult meg egyszerre egy jó ügy érdekében

77 ezer ember mozdult meg egyszerre egy jó ügy érdekében

Május első vasárnapján 104 különböző országból összesen 77 103 ember fogott össze, hogy véghez vigyék azt, ami lehetetlennek tűnt a jelenlegi helyzetben: egyszerre futottak a Wings for Life World Run jótékonysági versenyén.

Fizikailag egymástól távol, ám lélekben összetartva a résztvevők 2,8 millió eurót (közel 1 milliárd forint) gyűjtöttek össze, amellyel a gerincsérülések gyógymódjának kutatását támogatják. Az orosz nemzetiségű Nina Zarina 54,23 kilométeres távjával sorozatban másodjára lett a női nemzetközi bajnok, a brit Michael Taylor pedig 69,92 kilométeres eredményével első bajnoki címét szerezte meg a férfiak közt. Magyarországon a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok kajakozó, Tótka Sándor is részt vett az eseményen, és 10,5 kilométert futott a nemes ügy érdekében.

Greenwichi idő szerint május 3-án, vasárnap 11:00-kor 104 ország területén összesen 171 nemzetiség versenyzői kezdtek futni, függetlenül attól, hogy nappal vagy éjszaka volt náluk. Ausztriától Ausztráliáig, Tanzániától Tajvanig, mindenki a helyi távolságtartási szabályokat betartva versenyzett, egy applikációnak köszönhetően pedig valamennyien a saját kijelölt útjukon mentek végig. A versenyzők addig futottak, amíg a virtális „Catcher Car” vagyis a „Követő kocsi” egyfajta mozgó célvonalként utol nem érte őket.

Az utolsó percekig szoros volt a verseny a brit újonc, Michael Taylor és a kétszeres világbajnok svéd Aron Anderson között. Egy hajszállal csupán, de Taylornak 69,92 kilométerével sikerült beelőzni svéd társát, aki 68,15 kilométert futott. A női kategóriában a győztes Nina Zarina (54,23 km) lett Oroszországból, aki mindössze 2,98 kilométerrel verte a 2017-es bajnokot, a lengyel Dominika Stelmachot.

jótékonysági futás,gerincsérülés

„Lenyűgöző, ahogy a nemzetközi közösség felkarolta ezt a lehetőséget. Látszik, hogy az emberek mennyire vágynak kapcsolatba kerülni egymással – valamint kimozdulni és sportolni! Emellett pedig erős a késztetés arra is, hogy valami jót tehessenek” – fogalmazott Colin Jackson, a Wings for Life World Run nemzetközi sportigazgatója. „A sport szempontjából is lenyűgöző volt látni, ahogy Michael és Nina mindent beleadnak, hogy lekörözzék a Catcher Cart. Különleges volt ez a vasárnap” – tette hozzá az olimpiai érmes és háromszoros világbajnok gátfutó.

jótékonysági futás,Wings for Life World Run

A Wings for Life World Run 2020-as globális esemény eredményei és részletei az alábbi weboldalon érhetők el: www.wingsforlifeworldrun.com.