Borítókép: Mennyire hatékony a futópados edzés a szabadban végzetthez képest?

Mennyire hatékony a futópados edzés a szabadban végzetthez képest?

Forrás: europress
Az biztos, hogy mindkettő más: futópadon könnyebb edzeni, egy csomó dolog miatt.

Például azért, mert a padon könnyebb gyorsabban futni. Gyakran a futópados tempó pont emiatt térhet el a szabadban végzett futás tempójától. A futópados edzés hatására nem keményednek meg a szövetek, hiszen ez puhább felület, ráadásul ebben az esetben az időjárási tényezőkkel sem kell megküzdened.

Ennek ellenére a futópad szuper eszköz, például remekül használható a gyorsító edzések lebonyolítására. Bemelegítés után fuss rajta gyorsan néhány percig, aztán jöhet a lassabb, kényelmesebb tempó. Ez kényelmes módja a gyorsaság fejlesztésének. Akár keresztedzésként is használhatod a helyben futást, persze felüléssel, plankkel, fekvőtámasszal kombinálva, hogy erősítsd az izmaid. Az erős izmok - különösen a törzsizmok - azért is jönnek jól, mert így megfelelő lesz a tartásod futás közben, hiszen a görnyedés a rekeszizomra tesz plusz súlyt, így sokkal keményebbnek érezheted az edzést.

Ha a szabadban edzenél, érdemes hetente egyszer hosszabb távot futnod és kétszer rövidebbet. A futópadon eddz hetente 2-3-szor, használd a tempód javítására. És persze ne feledkezz meg az erősítő edzésekről és a nyújtásról sem. Ha ezekre figyelsz, szuper edzésterved lesz!