Borítókép: Néhány szó a hidratációról

Néhány szó a hidratációról

Amikor arról van szó, mi az ideális folyadékbevitel, általában csak arról szól a fáma, mennyit ajánlott inni edzés közben. Pedig nem is ez a legfontosabb.


Egy nemrégiben napvilágott kutatás szerint valószínűleg nem is kell olyan sokat inni, mint eddig hittük – igazság szerint elég, ha akkor iszol, amikor szomjas vagy. Azonban arról sokszor megfeledkezünk, mennyire fontos, hogy úgy állj neki edzeni, hogy tökéletesen hidratált vagy. Ha ugyanis deficittel kezdesz, nem fogod olyan jól bírni az edzést.
A University of North Alabama kutatócsoportja Eric O'Neal vezetésével az elmúlt néhány évben ezzel a kérdéssel foglalkozott. A kutatásban 13 futó vett részt, akik extrém forróságban futottak egészen addig, míg el nem vesztették induló súlyuk 3 százalékát. Ezt három alkalommal tették meg, és mindháromszor más és más rehidratációs protokollal folytatták: egyszer 3,2, egyszer 4,2 és egyszer 5,2 liter folyadékot fogyasztottak a következő 24 órában. A középső esetben 12 órán belül az elveszett folyadékmennyiség 100 százaléka „visszaállt”, 24 órán belül pedig a 200 százaléka is. A futást követő 24 órában az orvosok a következő szempontokat figyelték:

  • testsúly
  • a vizelet színe
  • a vizelet fajsúlya
  • szomjúság mértéke

A kísérlet egyik legnagyobb meglepetése, hogy a testsúly mit sem nyom a latba. Amikor az alanyok többet ittak, többet pisiltek, amikor keveset, akkor kevesebbet. Emiatt a kutatók arra jutottak, a testsúlyt felesleges figyelni, viszont azt is megállapították, hogy a szerevzet kiválóan képes egyensúlyban tartani magát.
A legfontosabb szempontnak a vizelet fajsúlya bizonyult. Ennek azonban van egy mögöttes magyarázata is, mégpedig hogy a kutatást egy olyan cég támogatta, amelyik egy olyan eszközt forgalmaz, amellyel lehetséges mérni a vizelet fajsúlyát.
A szomjúság kérdéses szempont, ugyanis kell neki egy kis idő, hogy ki lehessen indulni belőle. A szomjúság közti különbségek ugyanis csak a futás másnapján mutatkoznak, így az is megeshet, hogy a futó szomjasan bújik ágyba, és fel sem tűnik neki.
A vizelet színe viszont érdekes szempont. Bár nem a legjobb mérce, hiszen számos tényező befolyásolhatja (pl. ha célkát ettél vagy sok C-vitamint). Ezektől eltekintve azonban ha alaposan megfigyeled a vizeleted színét, figyelmeztetést kaphatsz, hogy nem iszol eleget. Egészen pontos skála is létezik a vizelet árnyalatairól, azonban ezekben felesleges elveszned: a lényeg, hogy észrevedd, ha változást tapasztalsz.
A kutatás rámutatott, hogy ahhoz, hogy folyamatosan kegyensúlyozott teljesítményt tudj mutatni, és képes legyél jól futni, nagyon fontos, hogy az edzés előtt és után is gondoskodj a megfelelő hidratálásról. Azaz a nap 24 órájában.