Borítókép: Sokmagvas palacsinta

Sokmagvas palacsinta

A hosszú hétvégi futások alatt a futók étellel kapcsolatos álmodozásainak listáján a palacsinták kétségkívül az első helyen állnak. Rengeteg fajta szénhidrátot biztosítanak, a töltelékek könnyűvé teszik a tésztát, és velük ezerféle módon ízesíthető palacsintád.

16 darab, elkészítési idő: 35 perc

Ez a recept egyszerre használja a hagyományos lisztet (hogy megmaradjon a tészta lágysága) és a teljes kiőrlésűt (amely rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag).

A különféle liszteket a következő arányban használd: 1 rész teljes kiőrlésű és 2 rész fehér liszt; vagy fele rész zab- és kukoricaliszt és fele rész fehér liszt. Öntsd le a palacsintákat juharsziruppal.

Nagyobb fehérjetartalmú feltét használatával (mint amilyen a mogyoróvaj vagy a görög joghurt) kivételesen regeneráló ételt kapsz. Egészítsd ki egy jó nagy pohár hideg tejjel.

Hozzávalók:

  • 120 g liszt
  • 50 g kukoricaliszt
  • 50 g teljes kiőrlésű liszt
  • 30 g zabliszt
  • 4 teáskanál cukor
  • 1⁄2 teáskanál só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1⁄2 teáskanál szódabikarbóna
  • 375 ml író
  • 125 ml alacsony zsírtartalmú tej
  • 2 nagy tojás
  • 2 evőkanál növényi olaj, plusz pár csepp a serpenyő olajozásához
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Forrósíts fel egy nagyobb teflonserpenyőt, vagy alacsony lángon, fedő alatt melegítsd fel. Egy keverőtálban alaposan keverd össze a lisztet, a kukoricalisztet, a teljes kiőrlésű lisztet, a zabot, a cukrot, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát.

Egy félliteres mérőedényben öntsd össze a tejet és az írót, és mikrohullámú sütőben, magas fokozaton melegítsd 30 másodpercig. Tedd át egy tálba, keverd bele a tojásokat, az olajat és a vaníliakivonatot. Öntsd hozzá a száraz keveréket és forgasd bele óvatosan.

Növeld a hőt, és a serpenyőt olajozóecsettel kend be. Amikor az olaj spriccelni kezd, önts bele kb. 60 ml-nyi tésztát (egy merőkanálnyit), és lassan forgasd körbe, hogy szétterüljön. 2-3 percig süsd, amíg az alja aranybarna lesz, vagy a teteje elkezd hólyagosodni. Fordítsd meg, és a másik felét is süsd aranybarnára. A maradék tésztával ismételd a folyamatot, amíg a tészta el nem fogy, és minden palacsinta után olajozd be a serpenyőt. A palacsintákat forrón tálald.

Tápérték adagonként: 837 kJ, 200 kcal, 29 g szénhidrát, 2 g rost, 7 g fehérje, 6 g zsír, ebből telített 1 g, 445 mg nátrium