Borítókép: BUDAPEST FUTÓFESZTIVÁL – NATO FUTÁS

BUDAPEST FUTÓFESZTIVÁL – NATO FUTÁS

Sokadik alkalommal kerül megrendezésre a Budapest Futófesztivál a Budapesti Atlétikai Szövetség szervezésében, melynek keretén belül több versenyszám közül is választhatnak a futás megszállottjai vagy az éppen erejüket kipróbálni vágyók.

A Történelmi Kegyeleti Váltó 24 éves múltra tekint vissza, egy múlt század eleji futóeseményt élesztett újjá, mely az Aradi Vértanúknak kívánt emléket állítani, 13 váltójával idézve meg a hősöket. A váltóra oktatási intézmények csapatainak jelentkezését várják a szervezők az általános iskolásoktól az egyetemi csapatokig bezáróan. A csapattagok 300-400 méteres távokat teljesítve adják át a stafétabotot társaiknak az egy-egy szabadságharcos honvédtisztről elnevezett váltóhelyeken.

A NATO FUTÁS hagyományos 10 km-es távjával ez évben Budapesten 10 éves évfordulóját ünnepli, amit teljesíthetnek egyénileg vagy kétfős csapatokat építve a futók. A történelmi Buda városrészében, stílusosan a Vérmezőről útjára induló mezőny az Alagúton átkelve előbb a Margit híd felé veszi útját, a hidat elérve ismét a Duna vonalát követi, ezúttal a folyóval megegyező irányba egészen az Erzsébet hídig és végül a táv utolsó néhány kilométerén a Tabánt, majd a Budavári Palotát elhagyva kapaszkodik fel a Várnegyed ódon hangulatú utcáin és teszi próbára emelkedőin a futók maradék erejét. A NATO RUNra ez idáig több mint húsz országból érkeztek előnevezések.

A Várfutás négy kilométerre invitálja az indulókat. A táv az Attila út vonalát követi és fordul a Budavári Palota előtt a Palota útra, majd a Dísz tér érintésével a sétányon vezet fel a Kapisztrán téri célterületre. A szervezők mindenkit kérnek, számoljanak a szintkülönbségekkel, mikor rajthoz állnak és később a verseny folyamán is az erőbeosztásnál!

A célban számos program várja a beérkező civil és katonafutókat és az odalátogatókat egyaránt egy ritka és színes találkozóval. Lesznek honvédségi bemutatók, a HM Központi Zenekara koncertjével és a Támogató Dandár Különleges Díszelgő Csoport fegyverforgató bemutatójával. Itt köszönthetjük a moldvai csángó magyarok népzenéjét közvetítő Zurgó Együttest, akik táncosokat is hoznak magukkal és a téren fekvő Hadtörténeti Intézet és Múzeum is kiveszi részét a programból, mely ingyenes látogatást kínál kiállításaira a verseny ideje alatt, Márványtermében pedig egy egynapos NATO Történeti Kiállításra invitál.

A Kapisztrán tér igéző hangulata és színvonalas programok várják a befutókat és a versenyre kilátogató érdeklődőket egyaránt! Fussunk együtt, legyünk együtt!

www.natofutas.hu

HELYSZÍN:

Rajt: Budapest Attila út 135. Vérmező

Cél: Budapest Kapisztrán tér

RAJTIDŐPONTOK:

11:00 10 km NATO RUN egyéni, női, férfi

10 km NATOR RUN váltófutás, 2 fős (4,5km + 5,5km távmegosztással), férfi, női, vegyes csapatok

12:30 4 km Történelmi Váltófutás az Aradi Vértanúk emlékére (13 fős általános- és középiskolás, valamint egyetemista csapatok előnevezésével)

12:40 4 km Várfutás női, férfi, 14 év alatti lány, fiú