Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

7 egyszerű dolog, ami abban segít, hogy megszeresd a futást!

szeresd a futást, küzdelmes futás
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
Ha nehéz is megérteni, elfogadjuk, hogy vannak futók, akik nem azért húznak futócipőt, mert élvezik ezt a mozgásformát, hanem mert jobb nem jutott eszükbe. Praktikus, egyszerű, űzhető bárhol és bármikor – de semmi több. Nos, ez az írás most róluk szól!

Nem vagyok tipikus futó. Kivörösödött arccal küzdöttem éveken át azért a néhány kilométerért, amit ráadásul teljesen komikus tempóban tettem meg. Többszöri nekifutásra végül azért maradtam a futás mellett, mert beláttam, hogy a testmozgás és az egészséges életmód hosszú távon jóval kifizetődőbb, mint az inaktív, betegségekkel tűzdelt életút. De nem érdekelt semmi a futással kapcsolatban, csak az, hogy bizonyos időközönként bizonyos távot megtegyek, mert szükséges.

Nem érdekelt, milyen gyors vagyok, vagyis milyen lassú, mint ahogyan az sem, tudnék-e idővel és célzott edzésekkel ennél gyorsabbá válni. Ergo nem döntögettem egyéni rekordokat soha sehol. Nem jártam versenyen sem. Nem tartoztam futóközösséghez, nem is hiányzott. Nem volt órám, amivel bármit mérhettem volna, nem álltak halomban a futócuccaim. A rendes futócipő volt az egyetlen, amire költöttem, de arra sem horror összegeket. Soha nem fordult elő, hogy boldogsággal telten vártam volna a napi futóedzésem, viszont az rendszeresen, hogy hosszasan nógattam magam az indulásig. Arra törekedtem, hogy a futás ne legyen annyira nagyon kellemetlen, csak kicsit, mert azt még hajlandó voltam elviselni.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

2490 Ft 1990 Ft

Megnézem

Aztán történt valami bennem, ami miatt megváltozott a futáshoz fűződő viszonyom. Nem állítom, hogy céltudatos, rendkívüli motivációval felvértezett futó lettem, de már nem annyira kínzó, sőt egyfajta felelősségként tekintek a futásra, hiszen jövőbeli önmagam iránt teszem mindezt. Nem törekszem ma sem a tökéletességre futóként, de igyekszem optimalizálni ezt az időtöltést és ott tartok most, hogy valójában kifejezetten nekem való mozgásformának élem meg.

céltudatos futó, küzdelmes futás, nehéz futás,
forrás: Getty Images

S hogy hogyan jutottam el idáig? Néhány apróság elhatározásával és felismerésével, amiket rögtön sorolok is!

1. Meghatároztam, hogy miért teszem?

Oh hányszor fordult már elő, hogy küzdelmesen futottam egy busz után, amit nagyon fontos lett volna elérnem. Nyilván olyan is volt sokszor, hogy nem sikerült a projekt. Ilyenkor mindig felmerült bennem - túl azon, hogy korábban kellett volna indulnom – ha jobb fizikai állapotban lennék, tuti sikerült volna. De az sem feltétlenül tölt el örömmel, amikor felvonókarbantartás zajlik a házban, ahol élek – öt emeletes ház, ötödik emeletén. S persze az összes, segítségre szoruló időskorú lakótárssal összefutok ezekben a napokban és viszem a mázsás szatyraikat, mint a katonatiszt (a sajátjaimon túl). Ha pedig számba vettem, hogy mit sportolnék és felsejlett az edzőtermek izzadtságos és gyakran levegőtlen, no és kínosan tiszta, óriási tükrökkel kirakott miliője… Nyilván inkább választom a futást, minthogy a fitneszipar egyik „kiszolgáltatottja” legyek.

Sokkal motiválóbb volt ezekhez képest az, hogy egy parkban a szabadban kocorásszak. Meg aztán be kell vallanom titokban mindig irigykedve néztem azokat az embereket, akik valamilyen „finisher” feliratú pólóban feszítettek (amúgy jogosan). Gondoltam, ha kellően kitartó vagyok futóként, egyszer talán nekem is lehet ilyen pólóm.

bizonytalan futó, nehéz edzés,
forrás: Getty Images

2. Találtam olyan ismerőst, akivel épp a futás miatt kerültünk közelebbi kapcsolatba.

Kollégákkal, ismerősökkel beszélgetve, hamar kiderül, hogy nem vagy egyedül. Eszméletlen sokan futnak és ez a téma automatikusan kinyitja az embereket egymás iránt. Hirtelen lesz bennetek valami közös, hiába dolgoztok évek óta alig pár méterre egymástól, végre van miről beszélgetni. Ez a felismerés egy olyan összekacsintás, amit tényleg csak futók egymás közt érthetnek meg. Mennek azóta az izzadt szelfik edzés után és az adatcsere persze. Hol jártál, mennyit futottál, mennyi idő alatt. Örülünk egymás erőfeszítéseinek, büszkék vagyunk, ha nehéz bátorítunk, vállat veregetünk.

3. Keresek valami olyat futás közben, amin tudok mosolyogni.

Az utóbbi időben megpróbáltam minden futás során legalább egy olyan dolgot felidézni, találni, amin tudok mosolyogni, vagy akár nevetni. Az a helyzet ugyanis, hogy a futás kellemetlenségei miatt felhalmozódott belső feszültség azonnal enyhül vagy egyenesen feledésbe merül, ha mosoly ül az arcomra. Gondolj csak bele, ha képes vagy nevetni egy nehéz helyzetben, akkor az olyan asszociációt kap, hogy végül is nem is annyira nehéz. Minél többször érzem magam boldognak futás közben, annál erősebbek a futáshoz kapcsolódó pozitív érzéseim.

4. Készítettem egy számomra ütős zenelistát, amit úgy raktam össze, hogy végigvezessen az útvonalon, ahol futok.

Tudom, hogy egy órás lesz az edzés, készítek egy ilyen időtartamú zenelistát. Direkt úgy megkomponálva, hogy lassú ütemű dallal induljon, utána jönnek a pörgősebb dalok, a végén ismét lassú. Mindegyik dal kedvenc, nem akarom átugrani, újra hallgatni, mert tudom, hogy a következő is jó lesz. Tudom, hogy a második dal végén szoktam a kisbolthoz érni, de milyen klassz, amikor azzal szembesülök, hogy előbb odaértem, csúszik az egész, mert idővel kiderül, hogy PB-t futok az útvonalon. Micsoda klassz érzés ez. Közben végig jól érzem magam, mert lényegében a dalokra, a ritmusra figyelek, a futás mind-e közben szinte mellékes, mégis pozitív tevékenységgé válik.

5. Mindig pontosan megtervezett útvonalon futok.

Nem, nekem nincs szükségem az útvonalak változatosságának izgalmára. Azt akarom, hogy tudjam, hol van zebra és lámpa, mikor érek a parkba, hol kell fordulnom, hogy mire kipurcannék, már ott állhassak ismét az otthonom előtt. Összesen két útvonalon futok, van egy rövidebb és egy hosszabb. Ennyi. Nem cifrázom a dolgot, ezeket az útvonalakat viszont betéve ismerem, olyan részeken vezet, amiket szeretek, ahol jól érzem magam. Ilyenkor emlékeztetem magam arra, hogy van annál rosszabb dolog, mint kint lenni a szabadban és élvezni egy gyönyörű város látképét.

futás zenére, futós zenelista,
forrás: Getty Images

6. Olyan felszerelést használok, ami segít minimalizálni a zavaró tényezőket és maximalizálni a motivációt.

Vannak, akiket nem zavar a kulcs csörgés, a telefon lötyögése a zsebben, a folyton kipotyogó fülhallgató és a hozzá tartozó kábel, ami ide-oda lifeg. Én ezektől megőrülök. Éppen ezért beszereztem pár olyan holmit, amik kényelmesebbé teszik az életemet futás közben. Például egy feszes beltet, amiben nem zötyög, mozog semmi és egy vezeték nélküli, a fülbe szorosan illeszkedő fülest. Most már a cipőm is oké és használok egy futós alkalmazást, aminek segítségével követni tudom a fejlődésem.

Olvasd el ezt is!

7. Fejlődés: örülök és ünneplem, ha látom és érzem a fejlődést.

Vannak küzdelmes edzések és van olyan is, amikor tervezem, de aztán nem indulok el. És aztán vannak azok, amikor minden előzetes terv nélkül PB-t futok. De van, hogy csak az utolsó szakaszon érzem a könnyed lépteket, és olyan is, hogy annak örülök, az arcom kevésbé rákvörös és szenvedő, mint máskor. Ilyenkor számomra mondhatni ünnepnap van. És tényleg: örülj, ha érzed a legapróbb dolgot, amivel előrébb jársz, mint előző nap!

Ezek után sem mondhatnám, hogy imádom a futást és alig várok minden újabb kilométert, amit futva tehetek meg. Talán egyszer eljutok oda is. Minden alkalommal emlékeztetem magam arra, hogy mindent megtettem és teszek azért, hogy ott tartsak futóként, ahol tartok. Egészségesebb és fittebb vagyok, mint bármikor máskor. És ki tudja, hátha egyszer tényleg nekem is lesz egy „finisher” feliratú futópólóm.


Galéria / 11 kép

Motivációs idézetek futóknak

Megnézem a galériát
Tovább olvasok
Kép

Világcsúcsot futott egy 90 éves futónő 400 méteren

Hihetetlen, hogy akár ebben az életkorban is futhat valaki magas szinten és versenyezhet rendszeresen, a német Melitta Czerwenka-Nagel ráadásul nem első alkalommal érte el ezt a megtisztelő címet.

Kép

Tatár Csilla: Ami nekem a futásban igazi szerelem, az az, hogy elképesztően igazságos!

Kislánykora óta rengeteget sportolt, ám pár éve a futásban találta meg igazán önmagát. Elképesztő felkészüléssel, kicsit több, mint 4 hónap után futotta le a félmaratont, és nem veti el, hogy túl a negyvenen maratonra készüljön. Tatár Csillát futásról, felkészülésről, vágyakról faggattuk.

Kép

28 éves a legrégibb férfi atlétikai világrekord, ami 400 gáton született

Kevin Young 1992 óta birtokolja a férfi 400 méteres gátfutás világrekordját. Az egykori atléta tegnap lett 54 éves.

Kép

Fördős Zé: "A futásban és a siklóernyőzésben több a közös, mint hinnétek!"

Bár a neve a főzéssel és az ételekkel forrt össze, a sport régebb óta az élete része, ráadásul a futás az egyik szenvedélye, szóval itt a helye nálunk! Azon túl, hogy kifaggattuk futási szokásairól, arra is megkértük, mutassa meg az egyik kedvenc futóösvényét, így a fotósorozaton ezt láthatod.

Kép

3 avokádós szendvics recept reggelre, amiktől eldobod az agyad!

Képtelenek vagyunk megunni az avokádót, és nem is akarjuk, hiszen számtalan fantasztikus hatása van a szervezetre. Mutatunk is 3 avokádós toast receptet, amiket érdemes bevezetned a reggeli rutinba!

Kép

Biztos vagy benne, hogy eleget eszel? Íme 5 jel, amiből az következik, hogy nem!

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is).

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem