Borítókép: Állati helyett növényi protein a hosszú élet titka?

Állati helyett növényi protein a hosszú élet titka?

Forrás: Europress
Sportolóként kiemelt figyelmet kell fordítani a fehérje-bevitelre, hogy az izmok megfelelően tudjanak fejlődni. De a mennyiség mellett a protein eredete sem mindegy!

Nemrég publikáltak egy kutatást a JAMA Internal Medicine szaklapban arról, hogy azok, akik többségében állati eredetű fehérjét esznek (háromnegyed részben), korábban halnak, mint akik inkább növényi eredetűt. A felmérésben két korábbi nagy volumenű kutatás eredményeit összegezték, és egyértelművé vált, hogy ha sokáig szeretnénk élni, legalább fele arányban növényi proteint is kell fogyasztani. És, az sem mindegy, hogy az állati fehérje honnan származik: jelentősen csökkenti az egészségre gyakorolt káros hatásokat, ha jó minőségű tojást, húst vagy tejterméket eszel, plusz nem többszörösen feldogozottakat (mint pl. a felvágottak).

Természetesen az aktív életmód, dohányzás mellőzése, sok zöldség- és gyümölcs fogyasztása kompenzálja a túlzott hús fogyasztást is, de a jövőben mindenképpen figyelj arra, hogy a étrendedben szerepeljenek a hüvelyesek, magvak, köles és quiona is.