Borítókép: 6 tipp egy olimpikon futótól kezdőknek – ezeket érdemes megfogadni!

6 tipp egy olimpikon futótól kezdőknek – ezeket érdemes megfogadni!

Mindenki volt egyszer kezdő!

Eilish McColgan skót középtávfutó, Nagy-Britannia nagy reménysége, akinek a tavalyi év kifejezetten jól sikerült, hiszen több PB-jét is megdöntötte (5000 méteren ez 14:48:49), de anno Rióban az 5000 méteres táv döntőjébe is bekerült. Most ad pár tanácsot arra az esetre, ha most vágnál bele a futásba!

  • Kezdd kicsiben!
    Először csak határozd el, hogy sétálsz egy percet, majd kocogsz egy percet, és ezt ismétled meg 5X. Ha ez jól megy, szép lassan juss el odáig, hogy már 5 percet le tudsz kocogni egyhuzamban. Innen szép lassan építkezz, de fontos, hogy fokozatosan haladj!

  • Kell a felszerelés!
    Kell egy jó cipő, egy leggings és már mehetsz is! Azonban, sokkal, de sokkal magabiztosabban vágsz neki a futásnak, ha van legalább egy jó technikai szetted. Sőt, ha gyakran futsz sötétben, nem árt, ha beszerzel pár fényvisszaverő felszerelést.
  • Kövesd a teljesítményedet!
    Jó, ha már az első alkalommal használsz valamilyen futó appet, mert tudni fogod, hogy állsz, és mivel a futásban viszonylag gyorsan megy a fejlődés, nagy lendületet ad, ha ezt látod leírva is! Ráadásul így mindig lesz egy következő, kis cél, amit el akarsz élni.

  • Igyál több vizet!
    Amint elkezdesz futni, több folyadékra lesz szükséged, hiszen a mozgás alatt jelentős mennyiséget veszíthetsz. Figyelj oda arra, hogy mostantól napi fél liter vízzel (minimum) többet igyál!

  • Keress egy futópajtit!
    Segít egy kicsit változatosabbá tenni az edzéseket, átlendít a holtpontokon és folyamatosan motiváltan tart!

  • Kell egy kis plusz!
    Ha már rákaptál arra, hogy heti rendszerességgel több alkalommal is lemész futni, jó, ha beillesztesz egy másik mozgásformát is a mindennapjaidba. Olyat válassz, ami erősíti a core- és lábizmaidat: jó a TRX, a Stability training vagy akár a szimpla saját testsúlyos gyakorlatok, mint a fekvőtámasz, a guggolás és a plank!

  • Kérj tanácsot!
    Egy idő után biztosan elakadsz a fejlődésben, hiszen ha csak nem vagy futóedző, nem rendelkezel olyan tudással, ami segít a folyamatos javulást (sérülésmentesen) fenntartani. Kérj tanácsot tapasztalt futóktól vagy edzőktől.

A runnersworld.hu szakértői csapata is szívesen segít, ha bármilyen kérdésed lenne!