futózsák, futás zsákkal, terepfutás

Ezt a 6 szabályt vedd figyelembe, ha most kezdesz futózsákot használni

Forrás: Getty Images
Sokunk számára a futás önmagában is nehéz, adj ehhez az állapothoz még egy nehezítő körülményt, például egy futózsákot, amit terepfutásaidhoz vagy akár a városi közlekedés során szeretnél viselni.

Manapság már szuper könnyű és jól illeszkedő futózsákok vannak a piacon, ám minden előnyük ellenére, pakolva olyan extra súlyt jelenthetnek, ami komoly nehézségeket okozhat akár futás közben, akár utána. Ha azonban ezt a 6 szabályt betartod, sokat egyszerűsíthetsz az életeden.

1. Válassz olyan zsákot, ami kényelmes számodra

"Hogy mekkora legyen a zsák, az attól függ, hogy mekkora távolságok megtételére készülsz" – mondja Jax Mariash, az első nő, aki a Four Deserts Grand Slam Plus kihívást teljesítette (Atacama Crossing Chile, Gobi March Mongólia, Namib Race Namíbia, The Last Desert Antarktisz teljesítése, 1 naptári éven belül). Ezeken az egyenként 250 km körüli, több napos versenyeken minden felszerelést magukkal kell vinniük az indulóknak. A táskák méretét literben adják meg, a cipelendő holmik űrmértékét ehhez képest kell belőni, mert nem annyira kényelmes, ha túl nagy zsákban túl kevés holmit viszel, mint ahogyan az sem, ha annyira telepakolod, hogy a zipzárt már csak kínlódva tudod behúzni. Ha csupán pár holmit szeretnél minden edzéshez magaddal vinni (például kulcs, telefon, pénz, zsebkendő, gél és / vagy folyadék) és nem készülsz hosszabb távokra, akkor kisebb 2 vagy 5 literes zsák bőven elegendő.

terepfutás, sivatagi futás, futózsák
Forrás: Jax Mariash weboldala

Szerencsére ma már gyártanak kifejezetten nők számára zsákot, ami óriási előny a korábban használt legkisebb férfi mérethez viszonyítva, ami sokszor ugyanúgy nagy volt. A női zsákok természetesen kisebbek és jobban illeszkednek a női felsőtest jellegzetességeihez.

Nagy segítség, ha van lehetőség kipróbálni élesben is a futózsákot, mielőtt rábólintanál. Sajnos a sportszergyártók a futócipőteszteken kívül nem adnak lehetőséget más termékek tesztelésre. Viszont ismeretségi körben, futóközösségekben érdeklődhetsz, hátha van valakinek olyan, ami tetszene és a tulajdonosa kölcsönadná, hogy kipróbáld.

2. Ne sajnáld az időt mindig magadra igazítani

Ha megvan a szimpatikus futózsák, ügyelj arra minden edzés előtt, hogy jól illeszkedjen a hátadon, a mellkasnál, a hónalj alatt. Szerencsére a mai korszerű futózsákok akár több ponton is állíthatók például gyors fűzők segítségével. Amikor kicsit kevesebb holmit pakolsz bele, a főzőkön húzni kell, amikor többet, akkor lazítani. Ez a procedúra nagyon fontos, mert az izzadt bőrön csúszkáló futózsák fájdalmas horzsolásokat okozhat.

3. Fokozatosan szoktasd magad hozzá

Ha először fogsz futózsákkal futni, azt javasoljuk, hogy ne pakold tele, könnyítve próbálgasd csupán az érzést. Fokozatosan növeld a táskába pakolt holmik mennyiségét, súlyát és a futott távolságot is, ha terepen fogod használni, kezdetben könnyebb útvonalakon szokd. Előfordulhat, hogy az edzés végére vagy azt követően megfájdul a vállad vagy a hátad, ez normális.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

4. Erősítsd a hátad

Ha hosszabb távokra kezdesz készülni, amelyekre futózsákot viszel, szánj időt a hátad erősítésére is. Ha ezt nem teszed, csúnyán beállhat a háti, nyaki izomzat a futás végére. Egyszerűbb, ha felkészíted a szervezeted az újfajta extra terhelésre. Az erősítés része természetesen az is, hogy rendszeresen edzel futózsákkal.

5. Fektess időt a regenerációra is

Zsákos edzések után mindenképpen hengerezd át a hátadat is és járj rendszeresen masszőrhöz, aki alaposan átdolgozza az izomzatodat ezen a területen is.

terepfutás, futózsák, futás zsákkal
Forrás: Getty Images

6. Ne indulj ismeretlen, új zsákkal versenyen

Oly annyira ne, hogy hosszabb futások, versenyek előtt érdemes azt a csomagot összerakni, amivel egyébként is futni fogsz. Ez a felkészülés fontos része. A felszerelés ne a rajtban álljon össze, hanem legalább hetekkel a nagy nap előtt. Ha kölcsönzsákkal futsz, akkor is ez a szabály! Kérj lehetőséget arra, hogy jó pár edzésen tesztelgesd a zsákot, a tartalmával együtt.