Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

6 fontos kérdés, amelyek futókban merültek fel a koronavírussal kapcsolatban

koronavírus,egészség,edzés betegen,fáradtság,stressz
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
Minél többet tudunk a koronavírus terjedéséről, a betegség megnyilvánulásáról, avagy tünetmentességéről, annál több aggodalom és kérdés merül fel bennünk. Az alábbi 6 kérdés megválaszolásához szakemberek nyújtottak segítséget.

1. Fáradtabbnak érzem magam és olykor légszomjam van, hogyan tudom megállapítani, hogy ezek például a koronavírus tünetei, netán szorongás megnyilvánulásai?

Erre nagyon nehéz válaszolni, különösen azért, mert a COVID-19-cel fertőzött egyének akár 25 százalékánál nincsennek tünetek. Dr. Christina Proctor, a Georgiai Egyetem Közegészségügyi Kollégiumának munkatársa azt mondja, arra, hogy kiderüljön valaki koronavírussal megfertőződött-e kizárólag a teszt ad választ, ám tesztelésre csak a tünetek alapján esélyes megbetegedéseknél van mód, illetve önköltséges alapon magán rendelőintézetekben, bárki elvégeztetheti.

Annak valószínűsége azonban, hogy a fáradtság érzése stressz és szorongás miatt van jelen, jelenleg igen magas. Sokan nem alszanak jól, azon gondolkodva, hogy a világ jelenleg milyen helyzetbe került és ez milyen hatással lehet a saját életükre. Aggódunk a munkánk, a szeretteink és egészségünk miatt. A szorongás érzése teljesen normális válasz minderre.

Olvasd el ezt is!

Az ilyen típusú stressz növeli a vérnyomást és magasabb pulzust eredményezhet, ami határozottan megnehezítheti a futást. „Ha valaki visszanézi az elmúlt három hét futásainak adatait, nem kell, hogy csodálkozzon azon például, ha a nyugalmi pulzus magasabb a megszokottnál és a futások általában küzdelmesebbek” - mondja Dr. Proctor.

Kelly Brown nővér és futó azt javasolja a légszomjjal kapcsolatban, hogy érdemes megfigyelni, mikor érezhető. Ha csak futás közben, illetve röviddel azután, akkor valószínűleg a stressz az oka és nem betegség. Brown azt is hangsúlyozza, hogy „míg a testmozgás fontos, az is lényeges, hogy ha úgy látjuk, a tapasztalt tünetek nem csak alkalmanként jelentkeznek és lehetnek akár a vírussal is kapcsolatosak, mindenképpen maradjunk otthon!”

koronavírus,futás fáradtan,futás betegen
forrás: Getty Images

Ebben az időszakban a mentális egészség nagyon fontos. Ha úgy érzed, maga a futás feszültséget kelt benned, mert példádul nem megy úgy, ahogy szeretnéd, akkor nyugodtan pihenj pár napot. Helyette végezz olyan elfoglaltságot, amely például kapcsolódik a futáshoz, de háttérbe szorult az elmúlt időszakban: erősítések, nyújtások, hengerezés, jóga, pilates – mind olyasmi, amire otthon is van lehetőség, de akár egy erdei séta vagy bringás túra is kiválthatja a futást.

2. Fennáll a veszélye annak, hogy elkapjuk a vírust a mellettünk elhaladó futótól? Segít, ha bent tartjuk a levegőt, míg valaki mellett elfutunk?

Nem szükséges bent tartani a levegőt, de körültekintően kell elhaladni mások mellett. „A legjobb, amit tehetünk, ha nagy távolságot tartunk a körülöttünk futóktól” - mondja Dr. Proctor. „Sokféle testfolyadék kapcsolódik a futáshoz: nyál, verejték és természetesen tüsszentés és köhögés is előfordul (pláne most a szezonális allergiák időszakában).”

koronavírus,futás egyedül,távolság,egészség
forrás: Getty Images

De mi van akkor, ha nem lehet megtartani a javasolt távolságot, mert például keskeny az ösvény? A szakértők hangsúlyozzák, hogy valójában a mai napig nem áll rendelkezésre elegendő kutatás azzal kapcsolatban, pontosan hogyan teljed a vírus. Nem szabad elfelejteni, hogy ez a típusú betegség csupán tavaly december óta került a tudósok látóterébe. Ám gyors világméretű elterjedése nagy óvatosságra kell, hogy intsen mindenkit. Általános egyetértés, hogy körülbelül 2 méter az a távolság, amelyre maximum megközelíthetünk másokat. Ezért csak olyan futóútvonalat érdemes kiválasztani, ahol ez a távolság megtartható. Ha nincs helyismereted, akkor indulj korán reggel, amikor kevesen vannak a zöld területeken. „Sokak számára nagy kihívás új futóútvonalakat keresni, már csak azért is, mert szeretjük a kedvenc köröket, ám fontos, hogy mégis változtassunk a megszokott rutinon, ha erre szükség van” - mondja Dr. Proctor.

3. Mennyi ideig él a COVID-19 a felületeken? Kell a futóknak emiatt óvatosnak lenniük?

Azt gondolnánk, hogy a futás olyan tevékenység, amelyhez nem szükséges az érintés, a kéz használata, ám ez nem igaz. Hisz menet közben megnyomhatod a gyalogosátkelőhely lámpájának irányítógombját, vagy egy kút nyomógombját, ha nyújtasz egy padon, ahhoz is hozzáérsz kézzel, illetve a futók alapból gyakran köpködnek és előszeretettel használnak „futózsepit” menet közben, belelépsz-e testnedvekbe, majd nyújtás közben megérinted a cipődet.

Olvasd el ezt is!
koronavírus,nyújtás,fuss egyedül
forrás: Getty Images

A The New England Journal of Medicine kiadványában megjelent tanulmány szerint a koronavírus műanyag és rozsdamentes acélon két-három napig életben maradhat, ezért Dr. Emily Stoneman a fertőző betegségek szakértője, azt javasolja a futóknak, hogy tudatosabban cselekedjenek futás közben, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az ilyen jellegű értintéseket elkerüljék. „Azt javasolnám, hogy a gyalogosátkelőhely jelzőgombját könyökkel érintsük meg és kerüljük az ivókutak használatát, vigyünk otthonról folyadékot.” Jó, ha egy kis flakon kézfertőtlenítő gél vagy kendő van nálad, ilyesmi egy kis zsebben is elfér és persze ne felejts el kezet mosni, ahogy hazatérsz.

Ami a köpködést és egyebeket illeti, határozottan fennáll annak a lehetősége, hogy a testnedv olyan helyre kerül, ahol később más megérintheti, ezért mindig használjunk zsebkendőt. Dr. Proctor emlékeztetett arra, hogy az 1918-as influenzajárvány alatt New York-ban betiltották a köpködést, aki ezt megszegte, arra bírság várt!

4. Ha már elkaptam és fel is épültem a koronavírusból, immunis vagyok a továbbiakban a betegségre? Találkozhatok ismét emberekkel?

Először is, ha valamennyi esély van arra, hogy koronavírussal megfertőződtél ne találkozz senkivel, maradj otthon legalább 2 hétig. Viszont ezt követően is ugyanarra az óvatosságra intenek a szakemberek, mint amire mindenki mást. „Ha megfertőződött a vírussal és fel is épült egy páciens, valószínűleg immunis lesz a továbbiakban” - mondja Dr. Stoneman – „ugyanakkor még nem tudjuk biztosan, mennyi ideig marad fenn ez az immunitás."

Dr. Bryan Yipp, a Calgary Egyetem intenzív terápiás orvosa és tüdőgyógyásza azt ajánlja, hogy a fertőzött futók mindenképpen gyógyuljanak meg mielőtt visszatérnének a számukra normál terheléshez. Egyrészt a betegség során komoly izomtömeg elveszítésére van esély, aminek visszaszerzése hosszú időbe telhet. Másrészt a légzőrendszert érintő betegségeknél, mint amilyen a COVID-19, megvan a másodlagos fertőzés kockázata. Gyakran előfordul már javuló félben lévő vírusfertőzötteknél, hogy a legyengült immunrendszer nem tud kivédeni például egy súlyos bakteriális fertőzést. „Ha ilyenkor egy baktérium bejutott a tüdőbe, súlyos bakteriális tüdőgyulladást okozhat” – mondja Dr. Yipp. Fontos, hogy elég időt adj a testednek a gyógyulásra, mielőtt ismét elkezdenél futni.

koronavírus,nehéz légzés
forrás: Getty Images

5. Előfordulhat, hogy jelentősen csökken a tüdőkapacitás a vírusfertőzést követően?

Erre vonatkozó aggodalmak egy kapcsolódó kínai kutatásból származnak, amely során 191 koronavírusban is érintett akut légzőszervi distressz szindrómával (ARDS) küzdő beteget vizsgáltak. Dr. Yipp azt mondja, hogy az ARDS olyan szindróma, amely tipikusan vírusos tüdőgyulladás következménye és súlyos tüdő elégtelenséggel jellemezhető. A tanulmány szerint az ARDS volt a halál oka 54 koronavírusban is érintett beteg közül 50-nél. Náluk azonban eleve súlyos lefolyása volt a vírusfertőzésnek. Az enyhe és közepes mértékű betegek esetében nincs ok azt hinni, hogy a tüdőfunkciók károsak lesznek, bár az is tény, hogy kevés a meglévő információ a témában.

„Más légúti vírusok esetén előfordul, hogy egy ideig csökkent tüdőkapacitást tapasztalnak a sportolók. Ez az, ami miatt minden évben aggódnunk kell például az influenza miatt. Tavaly tüdőgyulladásom volt, és több hónapot vetett igénybe, míg a VO2 max szintje normalizálódott” – mondja Dr. Proctor. „Jó hír - mondja a szakember - "hogy ha tápláló ételeket fogyasztunk, elegendő időt adunk magunknak a gyógyuláshoz és fokozatosan kezdjük újra a testmozgást, testünk csodás módon meggyógyítja önmagát.”

6. A magas intenzitású edzések növelik a vírusfertőzés kockázatát?

David Nieman az Appalache Állami Egyetem Humán Teljesítmény-laboratóriumának vezetője azt mondja, hogy a mérsékelt, de rendszeres testmozgás növeli az immunitást, míg az erőteljes, hosszú erőfeszítéssel járó edzések 24-72 órán belül jóval kiszolgáltatottabbá teszik a szervezetet. A maratonistáknak, ultrafutóknak ez nem újdonság, számtalanszor tapasztalhatják magukon, hogy 1-1 erősen megfutott versenyt követően könnyebben megbetegszenek, sérül például a nyárkahártya, kisebesedik a száj.

koronavírus,magas intenzitás,közepes intenzitás,immunrendszer
forrás: Getty Images

Noha a magas intenzitású testmozgás nem növeli a vírusfertőzés valószínűségét, határozottan befolyásolhatja a szervezet reagálásának módját, ha megkapja. Gyengült immunrendszer esetén ez súlyosabb tüneteket vagy hosszabb gyógyulást jelenthet. Az összes megkérdezett szakértő azt javasolja, hogy az edzéseket most a könnyű, közepes futások tegyék ki, teljesen felesleges versenyspecifikus kemény edzéseket végezni, hiszen a közeli jövőben nincs versenyzési lehetőség.

Arról nem is beszélve, hogy a mostani visszafogott időszakot követően, egy néhány hetes versenyspecifikus rákészüléssel bomba formába hozhatod magad, magyarul olyan teljesítmény leadására lehetsz képes, amire nem is gondolsz jelenleg.


Galéria / 9 kép

Koronavírussal fertőződött emberek elmesélték, milyen tüneteket tapasztaltak meg

Megnézem a galériát
Tovább olvasok
Kép

Világcsúcsot futott egy 90 éves futónő 400 méteren

Hihetetlen, hogy akár ebben az életkorban is futhat valaki magas szinten és versenyezhet rendszeresen, a német Melitta Czerwenka-Nagel ráadásul nem első alkalommal érte el ezt a megtisztelő címet.

Kép

Tatár Csilla: Ami nekem a futásban igazi szerelem, az az, hogy elképesztően igazságos!

Kislánykora óta rengeteget sportolt, ám pár éve a futásban találta meg igazán önmagát. Elképesztő felkészüléssel, kicsit több, mint 4 hónap után futotta le a félmaratont, és nem veti el, hogy túl a negyvenen maratonra készüljön. Tatár Csillát futásról, felkészülésről, vágyakról faggattuk.

Kép

28 éves a legrégibb férfi atlétikai világrekord, ami 400 gáton született

Kevin Young 1992 óta birtokolja a férfi 400 méteres gátfutás világrekordját. Az egykori atléta tegnap lett 54 éves.

Kép

Fördős Zé: "A futásban és a siklóernyőzésben több a közös, mint hinnétek!"

Bár a neve a főzéssel és az ételekkel forrt össze, a sport régebb óta az élete része, ráadásul a futás az egyik szenvedélye, szóval itt a helye nálunk! Azon túl, hogy kifaggattuk futási szokásairól, arra is megkértük, mutassa meg az egyik kedvenc futóösvényét, így a fotósorozaton ezt láthatod.

Kép

3 avokádós szendvics recept reggelre, amiktől eldobod az agyad!

Képtelenek vagyunk megunni az avokádót, és nem is akarjuk, hiszen számtalan fantasztikus hatása van a szervezetre. Mutatunk is 3 avokádós toast receptet, amiket érdemes bevezetned a reggeli rutinba!

Kép

Biztos vagy benne, hogy eleget eszel? Íme 5 jel, amiből az következik, hogy nem!

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is).

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem