téli futás

6 dolog, amivel elviselhetőbbé teheted a téli futást

Forrás: Getty Images
Ne hagyd, hogy kizökkentsenek a körülmények.

Kétségtelenül nehezebb mínusz néhány fokban elindulni, mint egy kellemes tavaszi délutánon. Ha legyőzted magad, és megvan az elhatározás, akkor mutatunk pár tippet, amik sokkal elviselhetőbbé teszik a csípős hidegben tréningezést.

1. Ajándék

Jutalmazd meg magad valamivel a futás után, legyen az bármi, valami édesség, vagy egy találkozó a haverokkal. Képzeld el az elégedettséget, így sokkal könnyebben teszed majd meg az első lépéseket. Ha tényleg nagyon hideg van, az is működhet, ha azt mondod magadnak, hogy csak öt percig maradsz kint. Az esetek többségében nem fogsz megállni öt perc után.

2. Cipő

Fontos, hogy olyat viselj, ami melegen tartja a lábadat, engedd el egy időre a hálós futócipődet. Akkor jársz a legjobban, ha Gore-Tex felsőrésszel veszed fel a harcot a hideg ellen.

3. Öltözék

Ökölszabályként azt szokták emlegetni, hogy öltözz úgy, mintha 20 Celsius fokkal melegebb lenne. Az elején lehet, hogy egy kicsit fázni fogsz, de a célhoz kell öltöznöd, nem a rajthoz.

4. Bemelegítés

Melegíts be otthon alaposan, fuss fel-le a lépcsőn, vagy ugrókötelezz. Hidd el, kevésbé fogod érezni a hideget, ha elkezdett felhevülni a tested.

5. Szél

Próbáld úgy kitalálni az útvonaladat, hogy széllel szemben kezdj, a második etapot pedig hátszélben teljesítsd. Azt is kipróbálhatod, hogy tíz percig futsz széllel szemben, utána pedig öt percig hátszélben. Ismételd ezt meg párszor, sokkal jobban fogod viselni a körülményeket.

6. Futás után

Edzés után öltözz át minél hamarabb. Vegyél fel sapkát is, és igyál valami meleg italt.