Borítókép: Tápanyagok, amelyekre minden futónak szüksége van

Tápanyagok, amelyekre minden futónak szüksége van

Háromrészes sorozatunkban összesen 15 elengedhetetlen tápanyagot mutatunk be futók számára. Következzen az első rész.


Ha jól akarsz futni, az étkezésednek nagyon fontos szerepe van abban, hogy elérd a céljaidat. És ez azt is jelenti, hogy meg kell válnod az agyonsózott ropogtatnivalóktól, és helyette minél több zöldséget, gyümölcsöt, húst, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket kell fogyasztanod. Következzen 5 tápanyag, amit minden felelős futónak rendszeresen fogyasztania kéne.

A vitamin


Növeli a bőr ellenálló képességét, és élesíti a látást, ami különösen jól jön, ha sötétben mész futni. Férfiaknak napi 900, nőknek 700 mikrogramm szükséges belőle. Az édesburgonya, a kelkáposzta és a sárgadinnye kiváló A vitamin forrás.

B12 vitamin


Srgít a szervezetnek a zsírok és fehérjék feldolgozásában, amelyek ahhoz kellenek, hogy végig legyen energiád az edzés során. Ugyancsak segít a vörösvésejt képződésben, ami a jobb oxigénellátás feltétele. Ha ebből nincs elég, az vérszegénységet és krónikus fáradtságot is okozhat. Nőknek és férfiaknak is napi 2.4 mikrogramm az ajánlott mennyiség. Ha többet fogyasztasz, attól nem lesz több energiád. A marhahús, a tej és a gabonafélék bővelkednek benne.

Kalcium


Elengedhetetlen a csontok és a fogak épségéhez, ugyanis ezekben tárolódik a kalcium 99 százaléka. Másik fontos szerepe, hogy a kalcium olyan elektrolit, ami segíti az izmok és véredények összehúzódását. Napi 1000 milligrammra van szükség belőle. Egy pohár tej már fedezi is a napi mennyiség 30 százalékát, viszont a mandulatej még jobb, azzal megvan 45 százalék. Ugyancsak jó forrás a tofu, a spenót és a chia mag.

Kolin


Fontos szerepe van az anyagcserében, valamint egy bizonyos neurotranszmitter formálásában, ami jót tesz az izomkontrollnak, a memóriának és a koncentrációnak. Ha elenegendő kolint viszel a szervezetedbe, késleltetheted a fáradság tüneteit is. Férfiaknak napi 550 milligramm, nőknek 425 dukál naponta. Viszont a népesség fele egy olyan génvariánssal rendelkezik, ami csökkenti ennek a tápanyagnak a felszívódását a szervezetben. Ha fáradtnak érzed magad és indokolatlanul fogyni kezdesz, lehet, hogy a népesség ezen csoportjába tartozol, és többet kell belőle fogyasztanod. Egy tojásban (a zöme a sárgájában van) kb. 610 milligramm található. Jó forrás lehet még a búzacsíra és a pulyka.

C vitamin


Kollagént épít a bőrben, amitől az feszesebb lesz. Úgy viselkedik, mint egy antioxidáns, és megvéd azoktól a környezeti károktól, amelyeknek futás közben ki vagy téve (pl. a légszennyezettség). Ha nem állatokból származó vassal fogyasztod (pl. lencsével), akkor jobban felszívódik és több energiád lesz. Férfiaknak 90, nőknek 75 milligramm az ajánlott napi bevitel. Ha megeszel két kisebb kivit, már meg is vagy. De az eper és a paprika is nagyon jó ötlet.