verseny,sérülés

5 fontos ok, amiért igenis ki kell hagynod a következő versenyedet

Forrás: Getty Images
Hetekig, hónapokig edzel, keményen készülsz, de mégis adódhat olyan szituáció, hogy saját magad érdekében jobb, ha nem indulsz el a következő versenyeden. Akármilyen nehéz is, de ha a következők fennállnak, igenis be kell nyomni a STOP gombot!

A legtöbb futó bizony nemcsak fizikailag, de mentálisan is rengeteget készül egy versenyre, így piszok nehéz az utolsó pillanatban a megmérettetés kihagyása mellett dönteni. Pedig időnként bizony nem árt hallgatni arra a bizonyos belső hangra, vagy egy szakeberre: ha a következő szituációból egy is fennáll, bizony jobban jársz, ha nem kockáztatsz!

1. Nincs mögötted elég hosszú táv

Az első maratonodra készülsz, vagy egy eddig új, hosszabb távra? Legyél őszinte magadhoz a lefutott távokkal kapcsolatban. "Tiszteld a távokat!" - vallja Daphne Matalene New York-i futóedző, maraton futó, aki szerint nincs más lehetőség, a verseny előtt meg kell lennie a kilométereknek.

Én sosem indulnék el egy maratonon, ha az azt megelőző kettő, de inkább három hétben nem futottam volna minimum 56 kilométert. Nem kell ezerszer lefutni 30-35 kilométert, viszont egy kezdő maratonfutónak azért nem árt, ha legalább egyszer lefut 35 kilométert, mielőtt rajthoz áll
vallja a szakember.

2. Lesérültél

Fontos, hogy egy verseny előtt és alatt mindig figyeld a pályát, a távot, és persze saját magadat, hogy tudd, mikor hagyd abba, vagy el se indulj a versenyen. Ha nem vagy biztos abban, hogy azt érzed, megsérültél, fordulj szakemberhez, mert egy apró sérülésből komoly terhelés hatására nagy baj is lehet.

A verseny előtti napon egy laza bemelegítés, egy könnyű futás akár segíthet is abban, hogy meglásd, mekkora a baj. Fontos maga a verseny típusa is: egy kemény 5K-s futás terepen, sok emelkedővel jobban kikészíti a combokat, mint egy laza félmaraton sík terepen.

verseny,sérülés
Forrás: GettyImages

3. Ha ezzel veszélybe kerülnek a hosszú távú céljaid

Három hónap múlva lesz egy fontos versenyed, ám addig még előtted áll több másik megmérettetés, amiken szintén jól akarsz teljesíteni, ezért foggal-körömmel ragaszkodsz minden egyes induláshoz? Rosszul teszed, ha ugyanis egy adott verseny előtt azt érzed, nagyon nem vagy csúcsformában, nem jön ki úgy a lépés, akkor jobban jársz, ha a hosszútávú célt tartod a szemed előtt. Másoknak ne kell semmit bizonyítanod, te pedig úgyis tudod, mikor milyen formában vagy!

4. Rémes időjárás

Tudtad, hogy 2018-ban legalább 1000 futó hagyta abba a bostoni maratont, amiben az időjárási viszonyoknak komoly szerepe volt? Természetesen a nagy vihar, a villámlások miatt eleve felfüggeszthetik a versenyt, de a többi rossz körülményt bizony neked kell érezned: mi az, amit még elbírsz futás közben. Ha a hideget nem szívleled, már teljesen átfagynak az ujjaid, vagy a nagy hőségben már levegőt sem kapsz, fulladsz, akkor neked kell tudnod, hogy itt az idő kiállni a versenyből!

5. Túl agresszív az ütemterved

Ha túl sok versenyt pakolsz magadnak egymás utánra, akkor bizony könnyen eljuthatsz oda, hogy azért küzdesz, hogy egyáltalán mindet le tudd futni. Lehet, hogy időközben rájössz, tropára tetted a tested, minden regenerációs stratégiát bevetsz, de semmi sem segít, akkor el kell jutnod oda, hogy bizony egy-két verseny kihagyása a leghatásoabb gyógyszer, hogy rendbe jöjjön a tested!