dinnye,futás

5 ok, amiért minden futónak kellene görögdinnyét ennie

Forrás: Getty Images
Dübörög a dinnyeszezon, szóval most vagy soha: tessék bevezetni a dinnyét az étrendedbe! Pláne akkor, ha sokat is futsz, ez a gyümölcs ugyanis kifejezetten sok pozitív dolgot tesz a testeddel!

A görögdinnye 90 százalékban vízből áll, így nem meglepő, hogy ez az egyik legfrissítőbb és legjobban hidratáló gyümölcs. Egy közepes adagnyi görögdinnyében (egy vastagabb szeletben) 80 kalória és 21 gramm szénhidrát van, mellette pedig 17 gramm gyümölcscukor. Ha édességre vágysz, ez a gyümölcs sokkal jobb, mint azok az ételek, amik hzzáadott cukrot tartalmaznak, ráadásul tartalmaz még A, B6, C-vitamint, illetve kálumot is, ami kifejezetten jó az izomgörcsök ellen.

De hogy méginkább próbáljunk meggyőzni a görögdinnye rendszeres fogyasztásáról, olvasd el a többi 5 érvünket is!

1. Javítja a teljesítményt

Méghozz úgy, hogy segíti az oxigénfelvételt, ettől pedig eredményesebb a futás. A dinnye ugyanis, a céklához hasonlóan, salétromsavat tartalmaz, ami javítja a vérkeringést és az oxigénfelvételt, így könnyebben mennek a sprintek és a hosszú futások is.

2. Serkenti a regenerációt

A futást követő szénhidrátfogyasztás nagyon kell a glikogénszint helyreállításához, és mivel a dinnyének is van szénhidráttartalma, ez erre tökéletes. Ráadásul kellőképpen hidratál is a görödinnye, némi fehérjével, mondjuk görög joghurttal pedig abszolút megteszi a futás utáni étkezésnek.

dinnye,görögdinnye
Forrás: GettyImages

3. Csökkenti a fájdalmat

A görögdinnyének magas a citrullin tartalma, ami az arginin nevű aminosavval együtt fokozza a nitric oxid szintézisét, ez pedig a vérerek tágulását segíti. A Journal of Agricultural and Food Chemistry szaklapban közzéttett tanulmány szerint ha futás után görögdinnyelevet iszol, az jelentősen mérsékli az esetleges izomfájdalmat.

4. Segít legyőzni a betegségeket

A dinnye tartalmazza a likopin nevű antioxidánst. Ezt általában a paradicsommal azonosítják, ám friss kutatásokból kiderült, hogy a dinnye jóval többet tartalmaz belőle. Ez pedig jót tesz a gyulladások és a sejtkárosodások ellen, hosszú távon pedig segít a szívbetegségek, a rák, a cukorbetegség és a magas vérnyomás megelőzésében.

5. Hidratál

Ha nehezen megy a vízivás, egyél görögdinnyét: egy adaban ugyanis nagyjából másfél deci víz van. Futás előtt és után is nagyon kell a hidratálás!

Dinnye, kreatívabban

Ha nem csak magában ennéd a dinnyeszeleteket, próbáld ki a fetasajtos dinnyesalátát, amibe mehet még egy kis rukkola, paradicsom, balzsamecet, só, bors és némi mentalevél.

De a dinnye tejjel és egy kis jéggel leturmixolva is isteni smoothie, sőt, akár friss bazsalikomot is adhatsz hozzá!