nyújtás, futás,

5 egyszerű nyújtó gyakorlat, amiket futás után, álló helyzetben elvégezhetsz

Forrás: getty images
A streching az edzés egyik legfontosabb eleme: ha sokat sportolsz, de még akkor is, ha csak hetente párszor jutsz el edzeni, akkor is fontos foglalkozni vele.

Optimális esetben minden edzés után kellene legalább 5-10 percet szánni a nyújtásra, illetve érdemes rendszeresen kifejezetten nyújtó edzéseket beiktatni az életedbe. A futás végén még kellene, hogy jusson idő a helyes levezetésre, a nyújtásra, de biztosan veled is előfordult már, hogy maga az edzés is alig fért bele a napodba, a nyújtás pedig szinte teljesen kimaradt.

A következő 5 gyakorlathoz tényleg csak néhány perc szükséges, szőnyeg vagy puha felület sem kell hozzájuk, mert állva elvégezhetőek - jegyezd meg őket, és alkalmazd azokon a napkon, amikor tényleg rohannod kell futóedzés után! Próbálj minden gyakorlatot 30-60 mp-ig kitartani!

1000 Futótipp nőknek

1000 Futótipp nőknek

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World kifejezetten nőknek szóló futótippjei között!

 

1990 Ft

2490 Ft

1. Kezdd a combhajlítóval!

Van egy nagy kedvenc gyakorlatunk van erre a területre: állj zárt állásban, húzd ki magad, és kezd el emelni a bal nyújtott lábadat addig, hogy a mellmagasságba kinyújtott jobb kezed ujjaival megérinted a bal láb ujjait. Felváltva végezz lábanként 10-10 emelést.

2. Jöhet a vádli!

Az abszolút klasszikus gyakorlathoz keress egy fát vagy kerítést, az egyik lábadat helyezd magad mögé, és kezdd el lassan lenyomni a sarkadat a talajra. Fontos, hogy nagyon lassan haladj, nehogy meghúzd magad - sérülékeny ez a terület!

3. Nyújtsd le a farizmokat!

Keresztezd a behajlított jobb lábadat a bal térdeden, próbáld tartani az egyensúlyodat, és nagyon lassan kezd el leengedni a behajlított térdet, hogy érezd, intenzíven dolgoznak a farizmok. A másik lábbal is végezd el ugyanezt!

4. Lazítsd le a mellizmokat!

Mivel a felsőtest is intenzíven dolgozik az edzés során, erre a területre is hagynod kell időt. A következő gyakorlat egyszerű, de hatásos: állj vállszélességű terpeszbe, zárd a kezeket a tarkó mögött, a könyökök a fülek mellett. Húzd ki magad, told ki előre a mellkasodat, miközben a könyököket próbálod hátra húzni. Fél percig maradj benne a pózban!

5. A combfeszítőkről se feledkezz meg!

Erre a területre mindenképp hagyjd időt: ha kell, támaszkodj egy falnál vagy egy fánál, állj zárt állásban, húzd ki magad, picit billentsd magad alá a csípődet. Fogd meg jobb kézzel a jobb lábfejedet, és próbáld a térdeket közelíteni egymáshoz - érezd, hogy feszül, húzódik a combizom!

nyújtás, edzés,
Forrás: GettyImages