Borítókép: 5 dolog, amit a sikeres futók naponta megtesznek

5 dolog, amit a sikeres futók naponta megtesznek

Forrás: getty images
Vannak futók, akikről azt gondoljuk, mindent sikerül elérniük: egészségesek maradnak, jó eredményeket érnek el és a felkészülésük minden pillanatát élvezik. Hogyan csinálják?

A siker kulcsai a jó szokások. Következetesen betartják az edzéstervüket, de ha szükséges, képesek rugalmasan kezelni az ott leírtakat, így a sérüléseket is elkerülik. Ezen kívül a következő dolgokat is naponta megteszik a siker érdekében:

következetesek és kitartóak

A sikeres futók tudják, hogy nem egy hosszú futáson vagy gyorsító edzésen múlik a jó eredmény, hanem a több hónapnyi kemény munka gyümölcse. Gyakran jegyzik fel azt is, ha valami nem ment jól futás közben, így még idejében felismerhetik a sérüléseket.

Bemelegítenek

A megfelelő bemelegítés javítja a teljesítményt, csökkenti az esélyt a sérülések kialakulására és segít abban, hogy jobban érezd magad futás közben. A dinamikus gyakorlatokra elég 5-10 percet szánnod, mégis sokat lendítenek majd az edzésed eredményén.

Tudják, hogy a könnyű futásnak könnyűnek kell lennie

A pihenőnapon végzett regeneráló futás közben nem szabad megerőltetni magadat, hiszen ennek éppen az a lényege, hogy ne próbálj rekordot dönteni. Ha túl gyorsan végzed, megkockáztatod a sérülést, ráadásul a másnapi hosszú futás vagy gyorsmunka sem megy majd olyan jól.

A regenerációra is szánnak időt

Ennek pedig több tényezője van, mint például az alvás, a megfelelő táplálkozás és a futás mellőzése. Alvás közben tud igazán regenerálódni a szervezet, ekkor az izmaid is pihennek. Ha a megszokottnál jelentősen többet edzel, érdemes fél-1 órával többet aludnod. A futások után fogyassz minőségi szénhidrátokat és fehérjét, hogy felgyorsítsd a regenerációt!

Az erősítést sem hagyják ki

A core izmok erősítése nagyon fontos, hiszen így megfelelő lesz a tartásod. Ezen kívül érdemes a többi testrészedet is megedzened, hogy elkerüld a sérüléseket és hatékonyabbá tedd a fejlődésedet. Szakértőnk, Szántó Nelli több gyakorlatot is mutat, amivel erősebb futó válhat belőled: