edző,sport

5 dolog, amit 35 éves koromra megtanultam a testem edzéséről

Forrás: Getty Images
Vajon ugyanúgy oda teszi magát egy tizenéves, mint egy lassan negyvenéves az edzésben? Szerintem korántsem, persze most nem élsportról beszélek. Közel 30 év sportolás után 35 éves koromra jutottam el oda, hogyan kell jól okosan és élvezetesen edzeni - nekem a következők nagyon beválnak!

Nem vagyok versenysportoló, soha nem is voltam az, de világéletemben imádtam edzeni, és jöhetett érettségi, zárthelyi, rengeteg munka, terhesség és szülés, én mindig helyet csináltam neki az életemben. Talán kétszer két hét volt az, amikor nem sportoltam, az is azért, mert mindkét szülésem után ennyi pihenőt javasolt az orvosom.

Nem vagyok futó, sosem voltam az, de a futás sokat segített számtalan élethelyzetben. Bevallom, nem ez a kedvenc mozgásformám, de futok, amikor érzem, hogy a testemnek szüksége van rá. Így a hosszú távokhoz csak elméletben értek, a sportról, az edzettségről és a kitartásról viszont van némi fogalmam: 35 éves koromra pedig eljutottam oda, hogy már okosan is csináljam a dolgokat. És igyekszem betartani a következőket!

1. Idő mindig van edzeni, ha nincs, hiba van a rendszerben

A minap egy ismerősöm panaszolta, hogy a munka mellett nincs ideje edzeni - higgyem csak el. A munkaideje 9 óra, nincs gyermeke, kutyája, 40 négyzetméteren él a férjével. Nem főz és nem takarít naponta órákon át. Korán nem kel, mert jaj, azt nem bírja, este meg amikor 8-re hazaesik, már képtelen rá. Szerintem nem akarja eléggé, sem ő, sem azok, akik más élethelyzetben vannak. Kisgyermekkel is lehet ám edzeni: ott a futóbabakocsi, az igazi adu-ász, és számtalan hely van már, ahol van gyermekfelügyelet, vagy lehet a picikkel tornázni. De lehet reggel 6-kor is edzeni menni, este 8-kor is, és akár hétvégén is. A Youtube tömve van edzős videókkal. Ha azonban nem határozod el, hogy erre szükséged van, és vésed be kővel a naptáradba, akkor nincs esély, hogy az életed részévé váljon a sport. Persze mindenki arra szakít időt, amire akar, viszont az időhiány miatti sopánkodás általában csak nagyon ritka esetekben indokolt. Én gyakran a hét elején megtervezem, hol és mit fogok edzeni, ha esetleg egy kiesik, valami mással próbálom pótolni - a lényeg, hogy ha csak nem betegszem le, az edzés fix legyen a napirendben.

2. Tedd oda magad, de tényleg!

A funkcionális tréning is az edzéstervem része; mindig van a teremben jópár olyan delikvens, akiknek az arcán még egy izzadtságcsepp sincs - a szerencsések - és nyoma sincs rajtuk a fáradtságnak. És ránézésre sem az az ok, hogy netán olimpikonok lennének. Megbecsülöm az időt, amit edzéssel tölthetek, hiszen fordíthatnám a családomra, az otthonomra is, így ebben a heti pár órában odateszem magam. És tedd te is ezt: gondolj bele, mi mindent csinálhatnál még sportolás helyett, de te ezt választottad, akkor tedd oda magad! Ne csak arról szóljon az edzés, hogy az instára készítesz egy trendi képet, és igyekszel nem terhelni magad - a testnek jót tesz a mozgás, az, ha tényleg keményen megtolod. Plusz eredménye is csak ennek lesz, nem a lébecolásnak...

edzés,sport
Forrás: GettyImages

3. Ha gyűlölöd, akkor tényleg semmi értelme

Fogyni akarsz, ezért bérletet veszel az első terembe, vagy kötelezően minden másnap futsz esténként, de az égvilágon semmi örömet nem lelsz a mozgásban? Így biztosan nem tart sokáig a lendület, és ahelyett, hogy megutálnád, keress inkább olyan mozgásformát, amit tényleg szeretsz. Vagy egy mozgásformán belül próbálj ki új dolgokat. Nem szeretsz teremben futni? Irány a terep, válassz izgalmas helyszíneket, kérj segítséget futóedzőtől! Ki nem állhatod a kondizást? Próbáld ki a kettlebellt, a TRX-et, a saját testsúlyos órákat. Vagy táncolj, zumbázz, jógázz, kombináld a mozgásformákat - a lényeg, hogy örömmel indulj edzeni!

4. Monotonitás helyett adj újabb ingereket a testednek!

Volt olyan időszak az életemben, amikor éveken át heti nyolc-tíz órát spinningeltem. Meg is utáltam az egészet olyanannyira, hogy amint befejeztem, többé még csak bicikli közelébe se mentem. De huszonévesen évekig jártam olyan aerobikórára is, ami inkább csak rutin volt már és megszokás, és soha még csak izomlázam sem volt. Ma már tudom, mindig kellenek az új ingerek, az új kihívások, és az edzésterven érdemes 6-8 hetente változtatni. Arra törekszem, hogy a heti rendemben többféle óra szerepeljen, amikhez még hozzáadódnak a szezonális mozgásformák is. Ha úgy érzem, kell az új kihívás, az edzőm mindig mutat új gyakorlatokat, amiktől hetekig izomlázam van. Mindig kitűzök apró célokat, és azon dolgozom, hogy ezeket megvalósíthassam.

5. Nincs mese: meg kell tanulni étkezni

Mert hiába edzel sokszor, okosan és ügyesen, ha az étkezésedre semmilyen szinten nem figyelsz. Sajnos sokan hiszik, hogy ha sportolnak, bármennyit ehetnek, viszont rengeteget kellene ahhoz mozogni, hogy büntetlenül ehessen az ember. Aminek egyébként sincs sok értelme, hiszen a teljesítményhez, az izmok megfelelő alakulásához meg kell tanulni jól étkezni. Ne várd, hogy az erősítő edzésektől lefogyj vagy szálkásodj, ha mellette tolod a szénhidrátokat. Mert nem fogsz! Ha vannak céljaid a testeddel, ideje odafigyelni a tápanyagbevitelre, a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok arányára, és ideje tiltólistára tenni a feldolgozott ételeket is. Ha vannak is olykor csalónapok, törekedj a mértékletes, kiegyensúlyozott táplálkozásra!