nyújtás,edzés

Nem csak a nyújtás a fontos: 5 dolog, ami nagyon kell az edzés utáni regenerációhoz

Forrás: Getty Images
Alaposan bemelegítesz, edzel egy jót, de őszintén: ez után mennyit foglalkozol a nyújtással, és azzal, hogy a komoly terhelés után mgfelelően regenerálódjanak az izmaid?

A rendszeres sport nagyon kell a testnek, hiszen ez tart formában, erőssé, tónusossá, terhelhetővé tesz. De aki sokat edz, annak tudnia kell azt is, hogyan pihenjen úgy, hogy nem maxolja ki teljesen a szervezetét, és mi kell pontosan az edzés után a regenerálódáshoz.

Ha ilyenkor nincs megfelelő levezetés, azzal megnöveled a sélülések esélyét, plusz ha nem hagysz elég pihenőidőt, az izmok újjáépülésének és a szöveteknek sem teszel jót, ez pedig hosszú távon bizony ront a teljesítményeden. Az igazán sikeres sportolók jól tudják, hogy a levezetés legalább olyan lényeges eleme az edzésnek, mint a bemelegítés.

A következő 5 dolgot ők midig betartják, és neked is érdemes, ha eszedben sincs állandóan lesérülni!

1. Aktív levezetés

Egy intenzív edzés végeztével érdemes még pár percet szánnod egy könnyed, de akítv levezetésre, az izmoknak ugyanis sokkal jobb, ha lassan, fokozatosan fejezed be az edzést, mint ha hirtelen hagyod abba. Ha így teszel, segíted a szervezetet abban, hogy az edzés során keletkezett stresszt jobban feldolgozza, csökken az izmokban felhalmozódott tejsav mennyisége, és állítólag az izomláz is mérséklődik.

A fokozatosság azért is kell, mert így mentálisan is hozzászoksz az edzés végének a gondolatához, ezáltal könnyebb elkerülni a depresszív hangulatot, illetve a szív és érrendszer számára is lényeges a fokozatosság. Az Amerikai Szív Szövetség ajánlása szerint az intenzív edzést követően érdemes pár percet szánni a kocogásra, a levezető tempós sétára!

2. Kell a protein!

Az Amerikai Sporttudományi Főiskola és más hozzáértő szervek ajánlása szerint testsúlykilogrammonként napi 0.8 gramm fehérje szükséges egy átlagos felnőttnek az egészséges testhez, ám egy sportolónak ennél többre van szüksége. Ez kilónként körülbelül 1.2-1.4 grammot jelent, ha viszont erőedzést is végzel, ez a mennyiség még több kell, hogy legyen.

A fehérje létfontosságú az izmok állapotának a javításához, illetve az edzés során elvesztett energia pótlásához, így nagyon ügyelj arra, hogy a napi fehérjebeviteled elérje az optimális szintet. Válassz a minőségi fehérjeforrások közül!

fehérje,regeneráció
Forrás: GettyImages

3. Aminosavak

A BCAA (Branched-Chain Amino Acid) elágazó szénláncú aminosavakat jelent, és fontos, hogy a 3 aminosav, a leucin, az izoleucin és a valin megfelelő mennyiségben jusson be a szervezetbe. Ezek az aminosavak nagyon fontosak a regenerációhoz, feltöltenek energiával, csökkentik az izomfájdalmat, viszont a szervezet vagy nem, vagy csak minimális mennyiségben tudja őket előállítani. Ezért érdemes gondoskodni a pótlásukról!

4. Kompressziós szár viselése

A kompressziós zoknik nem csak a cukorbetegeknél fontosak az ödémás lábak miatt, de futók és intenzíven edzők is bátran viselhetik. Korábban Szántó Nelli futóedző el is árulta a Runner's World-nek, hogy a futás utáni regenerációnál szerinte nagyon sokat segít ennek a viselése, mert

nyomás hatására javul a vénás visszaáramlás a szív felé, ezáltal sokkal több oxigén jut az izmokhoz és a salakanyagok elszállítása is felgyorsul, aminek következtében hatékonyabb a regeneráció.

5. Nyújtás

Reméljük, mondanunk sem kell, hogy nyújtani minden edzés után kötelező. A nyújtás csökkenti az edzés utáni izomfájdalmat és merevséget, helyreállítja az izmok mozgását, hosszú távon rugalmassá tesz, és segít felkészülni a következő edzésre. A nyújtás kell ahhoz, hogy az ismok lazák, terhelhetőek legyenek, és kevésbé legyél sérülékeny!