ezdés,saját testsúlyos edzés

Marad a szoba és a saját tested: 4 saját testsúlyos gyakorlat, amikkel garantált a kőkemény edzés

Forrás: Getty Images
Egyetlen eszközre sem lesz szükséged a következő gyakorlatsorhoz, viszont garantáltan leedzed vele magadat. Készülj az otthoni kiképzésre!

A saját testsúlyos gyakorlatoknak rengeteg előnye van: erősítenek, szálkásítanak, a megfelelő dinamikában végezve őket szépen meg is emelik a pulzust. Nincs szükség eszközre, különösebben nagyobb helyre - csak a saját tested kell, elszántság és még egy dolog: a gyakorlatok HELYES kivitelezése - most nincs itt az edződ, aki kijavít, ha szükséges.

A következő alap gyakorlatsorban 4 klasszikus, saját testsúlyos gyakorlat kapott helyet, amikről összeszedtünk videókat is, hogy lásd, hogyan kell őket helyesen vágrehajtani. Teszünk javaslatot arra is, mennyit végezz belőle, ha haladó vagy, innentől csak rajtad áll: bátran csökkentsd akár a felére is a mennyiségeket, ha kezdő vagy, indulj az alapoktól, a lényeg, hogy mozdulj meg, próbálkozz, izzadj, kapcsolj ki - OTTHON!

A következő 4 gyakorlatot ( a bemelegítésen és a nyújtáson kívül) érdemes úgy elvégezned, hogy végigcsinálsz egymás után, mindből egy sorozatot, tehát 1 szettben szerepel majd 4 gyakorlat, 1-2 percet pihensz, és jön a következő kör. Mi legalább 5 kört javaslunk összesen, ha alaposan le szeretnéd ezdeni magad! A végén pedig szánk 10-15 percet a nyújtásra is!

Bemelegítés

Erről semmiképp se feledkezz meg: szánj rá 7-8 percet, hogy csökkentsd a sérülések esélyét. Korábban itt is mutattunk variációkat, lehet benne dinamikus nyújtás is, a fontos, hogy alaposan mozgasd át magad a kemény edzés előtt!

Guggolás

Erősíti a combizmokat és a farizmokat, azokat az izmokat edzi alaposan, amik a futás során is aktívan részt vesznek. Végezz el 25 klasszikus guggolást, és válts a következő gyakorlatra. Ha nagyon haladó vagy, variálhatod a guggolás-variációkkal is.

Kezdőknek mutatjuk, hogy nézki a klasszikus guggolás:

Fekvőtámasz

Jöhet egy kis pihenés a comboknak: nyomj le 20 klasszikus, széles fekvőtámaszt, ami megedzi a mellizmokat! Könnyítésként leteheted a térdedet, de érdemes próbálkozni az eredeti verzióval is. Ha inkább tricepszre edzenél, válaszd a szűk fekvőtámaszt, ha pedig nagyon haladó vagy, szemezgess a következő variációk közül.

Kezdőknek mutatjuk, hogy néz ki egy szabályos, klasszikus fekvőtámasz:

Kitörés

Vissza a comb és farizmokhoz: a kitörés nem maradhat ki a saját testsúlyos edzésekből. Lábanként legalább 10 kitörést végezz el: ha nagyon pörögsz, kapj fel egy kézisúlyzót, de egy sorozatban ez a 20 kitörés is elég lesz, mert az 5. kör végén, a 100. előtt biztos, hogy égni fognak az izmaid!

Mutatjuk, hogyan végezd helyesen!

Planking

A kör végén itt a hasizomgyakorlat, ami mi más is lehetne, mint a leghatékonyabb, leggyorsabban elvégezhető és legizzasztóbb planking. Minden kör végén tartsd legalább egy percig a pózt, ha nagyon nehéz, csökkentsd fél percre, vagy tedd le a térdeket, a lényeg,hogy dolgozzanak a hasizmok. Ha bevállalós vagy, jöhetnek a kőkemény plank-variációk!

Itt pedig mutatjuk is a klasszikus plank-pózt: így végezd helyesen!