futópad, edzés,

Zsírt égetnél a futópadon? Az erősítés a cél? 4 futópados edzésterv, amit imádni fogsz

Forrás: Getty Images
Lehet, hogy monoton, lehet, hogy kibírhatatlan a természet közelsége nélkül, de a futópados edzés akkor is hatékony. Határozd meg, mi a célod vele, és variáld az edzésterveket!

A pandémia sokaknak átírta a futóedzéseit, és az is lehet, hogy most már te is azok közé tartozol, akik többet futnak futópadon. De ha most úgy gondolod, képtelen vagy megszeretni ezt az edzésformát, akkor is tudnod kell, hogy hasznos, nagyon is, ráadásul egy futópad sokszor biztos pont egy rendszeresen futó életében. Persze csak akkor, ha van hozzá kiváló edzésterv.

Hasznos -e a futópados edzés?

Erről az 1985-ös Boston Marathon győztese, Lisa Rainsberger mesélhetne, aki futópaddal élte túl a hosszú michigani teleket. ,,A régi futópadom 14 évig bírta: túlélt 2 házasságot és 4 költözést!"

Lisa szerint futópadon edzeni egy igazán tökéletes interval tréningnek felel meg, ami a tudomány szerint fokozza az anyagcserét, növeli az erőt és javítja a sebességet.

Jill Bishop Korn, a washingtoni fiziológus szerint sokaknak azért jó ez az eszköz, mert szó szerint látják, hogyan haladnak előre, ott vannak előttük a számok, és akik ezt szeretik, akik imádnak mérni, azoknak ez a legjobb motiváló erő.

Emellett a futópad lehetővé teszi, hogy ne kelljen a gödrökre, az ágakra figyelned, ne izgasson, ha esik jég vagy hó: állandóságot biztosít. Persze érthető, ha te izgalomra, igazi terepre vágysz, de sokan vannak, akik nem. Tény, hogy az igazán hosszú edzéseket érdemes terepre, vagy szabad térre tartogatni, de a heti 2-3 rövidebb futáshoz tökéletes a futópad használata - vallja Rainsberger.

Sőt, ma már az unalom sem lehet igazi kifogás, hiszen akár sorozatot is nézhetsz futópados futás közben - biztonságosan!

Ha sikerült rávennünk a futópados edzés megszeretésére, mutatunk is 4 edzéstervet attól függően, mik a céljaid ezzel a futással!

Ha növelnéd a sebességet...

Lisa Rainsberger, a Training Goals alapítója állította össze ezt az edzéstervet, ami 34 percen át a klasszik 3-2-1 gyorsító részeket tartalmazza. Középhaladó futóknak érdemes a bemelegítést és a levezetést is úgy növelni, hogy egy 44 perces edzés legyen belőle, haladóknak pedig emellett harmadszor megcsinálni a 3-2-1 gyors/regeneráló blokkot, hogy 56 perces edzés legyen a vége.

futás, futópad,
Forrás: runnersworld.com

Ha arra törekszel, hogy sokkal erősebb legyél...

Ezt az edzést Michael Piermarini, a Performance Is Personal alapítója készítette. A kulcs: dombok, dombok, dombok, 28 percen át. Kőkemény, de hatásos!

erősítés, futópad
Forrás: runnersworld.com

Ha a zsírégetés fokozása a cél...

Ezt az edzést Matt Nolan állította össze, a New York-i Barry Bootcamp mesteroktatója. Ez egy klasszikus gyorsító interval edzés, amit középhaladó és haladó futók számára terveztek, összesen 50 percre.

edzés, futás,
Forrás: runnersworld.com

Kőkemény hegymenet a kihívást kedvelőknek

Hollis Tuttle, a Mile High Run Club futóedzője állította össze ezt a 45 perces, dombokkal fűszerezett edzéstervet, ami a hegyi futást próbálja szimulálni, miközben intenzíven erősít és segít a sebesség javításában.