rost, müzli, granola

4 egyértelmű jel, hogy nem fogyasztasz elég rostot

Forrás: Getty Images
A megfelelő rostbevitel az egészséges életmód egyik alapja, mégis tanulmányok tucatjai szerint az emberek többsége keveset fogyaszt belőlük.

Egy 2019-es kutatás szerint, amit a The Lancetben publikáltak, azok az emberek, akiknek magas a rostbevitelük (elérik az ajánlott szintet vagy többet is bejuttatnak belőle), 30%-kal kisebb az esélyük bármilyen szívbetegségben meghalni, 22%-kal csökkentik a stroke kialakulásának kockázatát és 16%-kal a 2-es típusú diabéteszt azokhoz képest, akik az ajánlott mennyiségtől kevesebbet esznek. Az átlag 25gramm lenne egy felnőtt ember esetében napi szinten, mégis a legtöbben a 20-at is alig érik el, köszönhetően a sok feldolgozott élelmiszer elfogyasztásának.

Holott, ha minél több rostban gazdag ételt fogyasztasz (teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, magvak, zöldségek és gyümölcsök), akkor javítod az emésztésed működését, csökkented a koleszterin- és vércukorszinted, és mindenféle gyomor- és bél környékén kialakuló daganat megjelenését is elkerülheted vagy akadályozhatod.

Sajnos, arra nincsen semmilyen klinikai teszt, amivel ellenőrizheted, hogy elegendő rostot fogyasztasz-e, de ha ezekből bármelyiket tapasztalod, az bizony komoly piros lámpa:

  • Gyakori emésztési panaszok
    Ha folyton emésztési panaszod van, a székletürítés nehéz, ritka, a székleted kemény és száraz, az bizony egy aggasztó jel arra vonatkozóan, hogy nem megfelelő a táplálkozásod, és azon belül a rostbeviteled alacsony. De a gyakori puffadás is utalhat erre.
  • Aranyered van
    Az aranyér kialakulásának több oka lehet, de a fent említett székletürítési problémák bizony ehhez vezethetnek.

  • Mindig éhes vagy
    A rostok, épp mint a fehérjék segítenek abban, hogy jóllakotnak érzed magad, és ez egy ideig ki is tartson. A sok feldolgozott étel alacsony rosttartalommal túl hamar felszívódik, nem telít el és a vércukorszintedet is megdobja.

  • Magas a koleszterinszinted
    A magas koleszterinszint szintén egy olyan probléma, aminek több oka is lehet, de ezek mind a táplálkozásodban keresendők, és az egyik az elégtelen mennyiségű rostfogyasztás. Így ha a vérképedben ez az adat jóval magasabb az ajánlottnál, érdemes áttekinteni, vajon mennyi rostot is fogyasztasz!