várandós futás

4 dolog, amire kiemelten kell figyelni, ha a várandósságod idején is futsz

Forrás: Getty Images
Négy olyan dologról van szó, amik egyébként is fontosak lennének, ebben az időszakban viszont elengedhetetlen, hogy nagy hangsúlyt fektess rájuk!

Természetesen, mindenképpen egyeztess az orvosoddal, hogy nincs-e bármilyen akadálya a babavárás alatti sportolásnak. Ha nincs, akkor hajrá!

1000 Futótipp nőknek

1000 Futótipp nőknek

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World kifejezetten nőknek szóló futótippjei között!

 

1990 Ft

2490 Ft

  • Bemelegítés és nyújtás
    Bár a „normál” időkben 90%-ban nem mulasztottam el ezeket, amikor a várandósság idején elkezdtem futni, nagyon gyakran. Ennek az volt az oka, hogy sokkal kevesebbet és lassabban futottam, így úgy éreztem, most nincs is rájuk szükség. Pedig egyrészt a testemnek a kevesebb és lassabb futás ugyanolyan megerőltető volt, mint korábban háromszor ennyi erősebb tempóban. Másrészt a babavárás idején elindul a relaxin hormon termelődése, ami hatására a szalagok megnyúlnak és ellazulnak, ezért nő a sérülésveszély. Ilyenkor a csökkent táv és intenzitás ellenére is nagyobb hangsúlyt kell emiatt fektetni a bemelegítésre és a nyújtásra is.

  • Hidratálás
    Jó, jó, a megfelelő folyadékbevitel egyébként is hihetetlenül fontos, de mindenképpen oda kell figyelni rá akkor, ha kismamaként sportolsz. Ha egy órán keresztül fogsz mozogni, mindenképpen legyen nálad valamennyi itóka, ha ennél kevesebbet, akkor pedig előtte-utána dönts be egy jó nagy adag vizet! A bolti izotóniás italokat kerüld, de készíthetsz házit: egy fél narancs vagy egész citrom levét facsard a vizedbe és sózd meg egy kicsit!

  • Keresztedzés
    Sokan gondolják, hogy a várandósság alatti futás árt a babának, mert hogy „rázkódik”. De ahogy egy korábbi cikkünkben dr. Siklós Nóra szülész-nőgyógyász elmondta, ez nincs így:
„Ha nincsenek méhösszehúzódások és jó érzés, akkor nem gond a futás terhesen, nem kell félni a rázkódástól sem. A magzat jó helyen van, védett a magzatvízben, így nincs gond ezzel.”

Viszont a saját egészséged miatt, hogy megnyúlnak különböző izmok, igenis figyelni kell rá, hogy a futás mellett végezz mélyizomerősítő edzést, intimtornát és persze az egyéb izmok, mint a hát-, comb- és farizom erősítése is kiemelten fontos. A kismamatorna, úszás és saját testsúlyos erősítés (persze, ezt csak akkor, ha tisztában vagy vele, hogyan lehet ebben az időszakban végezni és mely gyakorlatok tiltottak) kifejezetten ajánlott.

  • Regeneráció
    Amit nagyon hamar megtapasztaltam, hogy már nem megy egymás utáni napokon a futás! Vagy egy pihenőnapot, vagy egy keresztedzést érdemes beiktatni két futónap közé, de az biztos, hogy az egész testednek, az izmaidnak nagy szüksége van a megfelelő pihenésre, és ha egyébként hajlamos is vagy elbliccelni, most nem szabad, mert nem csak a te egészségedről van már szó!