Borítókép: 4 dolog, amit tudnod kell a bokasérülésről

4 dolog, amit tudnod kell a bokasérülésről

Ne siettesd a visszatérést, mert további problémákat okozhatsz magadnak.

Két évvel ezelőtt elég komoly bokasérülést szenvedtem, a törés mellett a szalagok is mind elszakadtak. Másfél hónapig gyógytornáztam, kvázi nulláról kellett újjáépítenem a bokámat. Az alábbiakban összeszedtem néhány dolgot, amiket érdemes tudni a témával kapcsolatban.

A ránduláson túl

A legtöbb esetben a rándulás mellett ínproblémákat szenvednek el a futók, sokan bajlódnak Achilles-problémákkal és hátulsó ínszalagbántalmakkal. Utóbbi a bokacsontot és a talp hátsó boltozatát támogatja, így érdemes odafigyelni rá, hogy ne terheljük túl. Achilles-problémák esetén könnyebb a dolgunk, mert ennek jól tapintható jele van. Apró tojásszerű megnagyobbodással jár, ami szemmel is jól látható. Ha ilyet tapasztalsz magadon, érdemes elkezdened a regenerációs folyamatot.

Korai visszatérés

Akinek volt már bokasérülése, tudja, hogy ez valamennyire problémás terület marad. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl korán fejezik be a felépülési folyamatot. A fájdalommentességet zöld jelzésnek veszik, pedig a bokájuk körüli izmok még nem állnak készen a megterhelésre. Ha irodai munkát végzel 40 órában, érdemes külön foglalkoznod az alsó lábszár izomzatának fejlesztésével, vádliemelésekkel sokat fejlődhetsz viszonylag rövid idő alatt.

Veszélyben a felső szint

Már csak azért sem éri meg a bokaproblémákkal keménykedni, mert ebben az esetben komoly sérülést okozhatunk magunknak a láb felső részein. Térdbántalmak is jelentkezhetnek, és a combizmok sincsenek biztonságban.

Tape-elődés

Sokszor segíthet a tape, de hosszú távon az is gondot okozhat, ha egyfolytában ezzel a segédeszközzel futsz.