ultra,ultrafutás

3 tulajdonság, amivel minden jó ultrafutó rendelkezik

Forrás: Getty Images
Népszerűbb az ultrafutás, mint valaha, és egyre többen szeretnék kipróbálni magukat a maratonnál nagyobb távokon is.

Pedig nem biztos, hogy mindenkinek való, és természetesen csak akkor szabad belevágni, ha belső indíttatásból jön, és nem a divat vagy mások motiválnak benne. Összeszedtünk három tulajdonságot, ami minden jó ultrafutóban meg kell, hogy legyen ahhoz, hogy sikeresen tudjon futni ilyen nagy távokat:

  1. Türelem
    Láttunk már csodát, nem is egyet: egyik évben még csak félmaraton fut az illető, a következőben pedig már az Ultrabalatonon indul egyéniben. Vannak lenyűgöző eredmények, de egy biztos: akkor leszel hosszú távon sikeres, lelkes, sérülésmentes, ha szép lassan lépkedsz előre. Jó ultrafutó nem egy-két év alatt lesz valakiből. Kellenek stabil évek a félmaraton-maraton világágában, jó belekóstolnia a terepezésbe, és szép lassan tágítani a távokat. A türelem persze nem csak az ultrázáshoz való eljutáshoz kell, hanem futás közben is!

  2. Mentális erő
    Sokan kell futni ahhoz, hogy valaki képes legyen lefutni az első ultra távját, de ehhez már elengedhetetlen az is, hogy agyban nagyon ott legyél. Egy félmaratont még csak-csak megcsinál szétszórtan, csapongó gondolatokkal, de az ultrához más kell. Több órát, akár napot kell magaddal együtt töltened, ami során olyan szintű negatív spirálba is belekeveredhetsz, ami oda juttat, hogy nem bírsz tovább menni el lépést sem. Őrületesen ott kell lenni agyban, és ezt is folyamatosan kell edzeni a fizikai tréningek alatt és mellett.

  3. Egészséges test
    Ha most éppen félmaratonokat futsz, és így is folyamatosan bajlódsz különböző vissza-visszatérő sérülésekkel, akkor egyelőre eszedbe se jusson az ultrázás. Először erősítsd meg a tested gyenge pontjait szakember segítségével, és hozd egyensúlyba az egyenetlenségeket. Hiszen, ha ennél többet futsz később, még könnyebben túledzed magad, még könnyebben kialakulnak a sérülések, amiket jó előre érdemes rendezni.