futás,zöldség

3 őszi zöldség, aminek minden futó tányérján ott a helye!

Forrás: Getty Images
Bár manapság szinte az év minden szakaszában hozzájuthatsz bármilyen zöldségehez és gyümölcshöz, a legjobb az lenne, ha minden évszakban előnyben részesítenéd az itthon, vagy a közelben megtermett idényzöldségeket és gyümölcsöket. Sokkal ízletesebbek, tápanyagdúsabbak, mint a sokat utaztatott társaik!

Ősszel szerencsére még van jópár idényzöldség és gyümölcs, amikből bátran főzhetsz heteken át, esetleg télire is elmenthetsz belőlük. A következő 3 finomság telis tele van azokkal a tápanyagokkal, amikre a futóknak is szükségük van - edd őket bátran!

Brokkoli

Igazi szuperélelmiszer, amit érdemes megszeretni, pláne akkor, ha sokat edzel: a brokkoliban található szulforafán egy igen értékes anyag, korábbi kísérletek szerint ugyanis gyulladáscsökkentő hatású, és ízületi porckopások megelőzésére és kezelésére is nagyszerű.

Ez az anyag segít abban is, hogy a test jobban védekezzen a vírusfertőzések és a daganatos megbetegedések ellen. De a brokkoli gazdag még C és K-vitaminokban is, ráadásul a kalóriatartalma is alacsony, így bátran beilleszthető a diétába.

Kóstold meg...

A brokkoli grillezve, 1-2 felkockázott almával, dióval és natúr joghurttal mennyei saláta alapanyaga lesz, de kölessel és egy kis darált pulykahússal csodás rakott brokkolit készíthetsz belőle!

brokkoli,étkezés,saláta
Forrás: GettyImages

Padlizsán

Szuper hatással van a szívedre: csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, ezek által csökkenti a szívbetegségek kialakulását. A zöldség káliumban is nagyon gazdag, erre pedig szükség van az intenzív edzéseket követően. Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést. Kevés kalória van benne, a víztartalma viszont magas, így a fogyúkúrába is érdemes beiktatni.

És van még egy fontos hatása is: a padlizsánban taláható nasunin segít a szervezetből eltávolítani a felesleges vasat, ezáltal csökkenti a szívroham kockázatát is.

Kóstold meg...

Természetesen a padlizsánkrém az, amit mindig, minden helyzetben ehetsz pár szelet teljes kiőrlésű kenyérrel. Sőt, ha faszénen meggrillezed a padlizsánt, kis adagokban még télre is simám elmenthetsz belőle a fagyasztóba!

padlizsán,zöldség
Forrás: GettyImages

Kínai kel

Az ázsiában őshonos zöldség kiváló saláta alapanyag, nagyon finom, és dúskál minden jóban. C-vitamin tartalma igen magas, ezzel védi az immunrendszert és segít a megbetegedések ellen. Folsav tartalma is kiemelkedő, fehérje tartalma is magas, így a zölségekhez képest elég jól eltelít, mellette viszont kevés kalóriát tartalmaz, és rostjai miatt remekül hat az emésztésre is.

Nagy előnye még, hogy nem puffaszt, így bátran fogyaszthatod azokon a napokon is, amikor edzel.

Kóstold meg...

Rakott zöldségnek is kiváló, de kissé savanykás gyümölcsökkel: almával, naranccsal remek saláta készíthető belőle.

zöldség,kínai kel
Forrás: GettyImages