saláta, ősz,

3 őszi saláta, amiket ha megkóstolsz, többé nem felejtesz el!

Forrás: Unsplash/ SocialCut
Lassan kevesebb az idényzöldség a polcokon, és a hidegebb idő beköszöntével a test is a tartalmasabb ételeket kívánja. De ettől még ősszel és télen is kellenek a saláták - a következő 3 variációra tutira rákattantok!

Beismerem, most már egyre kevesebb kedvem van a klasszikus nyári salátákhoz, a görög vagy vegyes verziókhoz, hiszen kezdenek íztelenek lenni a paradicsomok, a paprika... De most jött el a sütőtök szezonja, ott van az édesburgonya vagy a cékla is, amivel bátan gondolkodj, ha salátáról van szó.

Vegaként rengeteg saláta szerepel az étrendemben, igyszekszem színesen táplálkozni, variálni és új dolgokat, kombókat kipróbálni.

A következőket bátran tudom ajánlani!

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

Az őszi favoritom: sütőtökös-fetás csodasali

Ezt bárkinek készítettem, odáig volt érte. Egyszerű, laktató, igazi ízorgia!

Hozzávalók:

1 kisebb sütőtök

2 fej lilahagyma

1 feta sajt vagy valamilyen nagyon sós sajt

rukkola vagy bármilyen salátaféle

dió és tökmag

Olívaolja, citromlé, pici só és méz az öntethet

Süssd meg a sütőtököt, a húsát kockázd fel. Aprítsd fel a lilahagymát, pirítsd meg picit a tökmagot és a diót. Halmozd a tál aljára a rukkolát, mehet rá a hagyma, a kockázott sütőtök, morzsold rá a sajtot - bánj vele bőkezűen. Végül alaposan locsold meg az öntettel, majd mehetnek a tetejére a pirított magvak. Önmagában is csodafinom, de hús, például kacsa vagy libacomb mellé is egészen kiváló - pár éve kipróbáltam!

dió,magok,
Forrás: Unsplash/ engin akyurt

Meleg (igen, meleg!) lencsesaláta

Kár lenne csak január első napjára tartalékolni a lencsét, ami egy kiváló növényi fehérje és rostforrás, ráadásul melegítő élelmiszer is.

Hozzávalók:

25 dkg lencse ( vagy konzerv, akkor nem kell áztatni)

2 fej lilahagyma

10 szem koktélparadicsom

3 derezd fokhagyma

kakukkfű, petrezselyem, só, bors

Így késztísd el!

Egy kis olajon vagy kókuszzsíron pirítsd meg az apróra felkockázott hagymát, majd dobd rá a félbevágott koktélparadicsomokat, a belsejükkel lefelé, és azokat is pirítsd át. Nyomd rá a fokhagymát, majd mehet rá a lencse és a fűszerek. Ha a lencsét előző este áztattad, akkor tovább kell főznöd, lehet, hogy egy kis vizet is érdemes alátenned. Ha konzervet használsz, akkor tényleg pár perc alatt elkészülsz vele. Főzd össze egy kicsit az egészet, a végén hintsd meg friss petrezselyemmel, és kész is van a meleg, őszi saláta, amit hidegen fogyasztva is imádni fogsz!

lencse, saláta,
Forrás: Unsplash/Neilstha Firman

Grillezett céklasaláta almával

A céklát mindenhogy imádom, nyersen is simán belereszelem salátákba, de a sült céklával nagyon szívesen dolgozom. Mindig van otthon pár szem cékla, amiket, ha amúgy is sütök valamit a sütőben, besózok, alufóliába csomagolok, és az alsó rácson egy óra alatt megsütök. Utána van pár napom kitalálni, mi legyen a sorsa.

Hozzávalók:

2 nagyobb cékla

2 alma

2 édesburgonya

1 pohár görög joghurt

Só, bors, citromlé, zöldfűszerek, 2 gerezd fokhagyma

Ha a céklát a fent leírt módon sütöt, a saláta készítése előtt pár percet még adj neki a grillen. De az is remek megoldás, ha pucolás után felkockázod, 20 perc alatt meggrillezed az édesborgonyával együtt. Akár egy fél zellert is grillezhetsz még, ha van kedved!

Amíg a zöldségek sülnek, készíts egy finom olajat: 1 deci olívaolajhoz adj sót, borsot, és rengeteg zöldfűszert - nekem a rozmaring, a kakukkfű, a petrezselyem nem hiányozhat belőle. Mehet minden az aprítóba, majd ha kész a pesto, forgassd meg benne a sült zöldségeket. Kockázd hozzá a friss almákat, löttyintsd rá az egészre a joghurtot és a citrom levét - isteni finom lesz!

saláta, cékla,
Forrás: Unsplash/Monika Grabkowska