fényvédelem,vitamin

Fényvédelem, természetesen: 3 vitamin, amit mindenképp illessz be az étrendedbe!

Forrás: Getty Images
Tavasztól őszig a fényvédelem kiemelten fontos, ám jó, ha tudod, hogy a fényvédőkön kívül a helyes táplálkozással is segíthetsz a bőrödnek abban, hogy jobban tűrje a napsugarakat.

Vörös a bőröd, ég és feszül, pedig csak "pár percet" voltál a napon? Ugye tudod, hogy a bőr nem felejt? Ahhoz, hogy megóvd a káros sugaraktól, a leégéstől, a bőrrák kialakulásától, bizony használni kell fényvédőket, ám vannak olyan élelmiszerek, amiknek rendszeres fogyasztása szintén véd a káros UV sugarak ellen.

A következő vitaminokat fogyasszd bőségesen!

A-vitamin

Puhítja a bőrt, szebb lesz tőle a színe, és véd a nap ellen is. A-vitamin az olyan állati eredetű termékekben található, mint a tojás, a sajt, a vaj és a tonhal. A répa, a brokkoli, a spenót pedig béta-karotint tartalmaznak, amit a szervezet A-vitaminná alakít át. Mindkettő zsírban oldódik, így érdemes növelni a felszívódást azzal, hogy amikor ezeket eszed, még meglocsolod őket némi olívaolajjal is.

C-vitamin

Nem csak az immunrendszert, de a bőr saját fényvédő rendszerét is erősíti. Az antioxidáns hatású vitamin megtalálható többet között a citromban, a narancsban, a grapefuritban, a bogyós gyümölcsökben, a homoktövisben, a paprikában, a burgonyában és az édesköményben is.

E-vitamin

Szintén immunerősítő és antioxidáns hatású, pajzsként működik az UV fény által a bőrben képződő szabad gyökök ellen, amik serkentik az öregedési folyamatokat és betegségeket okozhatnak. A rengeteg napozás okozta káros hatások ellen is nagyszerű a E-vitamin fogyasztása, ami megtalálható a napraforgómagban, az avokádóban, a dióban, a mandulában és a teljes kiőrlésű gabonából készült ételekben.

vitamin,fényvédelem
Forrás: GettyImages

Ételek, amik védenek a káros sugaraktól

A fentiek mellett érdemes még görögdinnyét, papayát, paradicsomot enni, ezek ugyanis a likopintartalmuknak köszönhetően antioxidáns hatásúak, és bőrvédő erejük is van. A halak, különösen a vadlazac nagyon sok Omega3 zsírsavat tartalmaz, ami szintén szuper hatással van a bőrödre!

De ne feledd, az ételekkel nem lehet pótolni a napvédő krémeket, és azt, hogy lehetőleg minél kevesebbet legyél a tűző napon, és odafigyelj a könnyű, jól szellőző holmik és a kalap viselésére!