Borítókép: 3 érv a zenehallgatás mellett és ellen

3 érv a zenehallgatás mellett és ellen

Forrás: Getty Images
Egyre többen futnak manapság fülhallgatóval, mutatjuk az előnyöket és a hátrányokat is.

Egy 2016-os tanulmány szerina futók 61%-a rendszeresen hallgat zenét futás közben, többségük (82%) a kedvenc számait ismételteti a kilométerek habzsolása közben. Egy évvel később is hasonló eredményeket rögzítettek, úgyhogy nem valószínű, hogy egyhamar zene nélkül fog futni a többség. Kvázi a Walkman megjelenése óta zajlik a vita a kérdésről, ezen felbuzdulva összeszedtünk három érvet a zenés futás mellett és ellen is.

Motiváció

Vannak napok, mikor a hátad közepére se kívánod az éppen aktuális edzést, ilyenkor kifejezetten hasznos lehet a kedvenc playlisted. Fontos azonban, hogy a megfelelő számokat válaszd, mert egy kemény emelkedőt nagyon lelombozó lehet egy szomorú, lassú szám.

Tempó

Egy nemrég elvégzett kutatásban bizonyították, hogy a megfelelően kiválasztott zene segíthet tartani a tempót. A gyorsabb futásokhoz érdemes 120 BPM-es (beats per minute) számokat választani, a hétvégi lassabb tréningekhez pedig jöhetnek a 120 BPM alatti dalok.

Közérzet

Több tanulmány is bizonyította, hogy zene hatására kevésbé érzi magát fáradtnak az ember. Gyorsabban és tovább fogsz tudni futni, ha a kedvenc számaidat pörgeted.

Ellenérvek:

Kizárod a külvilágot

Ha belefelejtkezel a zenébe, könnyen bajba kerülhetsz. A figyelmetlen autósok, bringások és gyalogosok is veszélyeztethetik az edzésedet. Ha tudod, hogy az útvonalad keresztülmegy több zsúfolt szakaszon, akkor jobb, ha otthon hagyod a fülhallgatót.

Tempó

Fent azt írtuk, hogy a zene segíthet tartani a tempót, ugyanakkor, ha versenyre készülsz, hátrányt is jelenthet, ha minden egyes edzést így tudsz le. Könnyen hozzászokhatsz a dologhoz, ami problémás lehet, mert sok versenyen tilos fülhallgatóval rajthoz állni.

Nem tudsz kikapcsolni

Sok szakember szerint manapság már nem tudunk igazán kikapcsolni, feláldoztuk a lelki békénket a multitasking oldalán. Ha zenét, vagy podcastot hallgatunk futás közben, az is az utóbbi kategóriába tartozik.