wall run,ultrafutás,Philipp Reiter

Wall Run: 1400 km, 8 nap, 8 futó, 1 csapat a fal mentén

Forrás: Salomon Running Facebook oldal
Németország nyugati és keleti oldala között húzódó, 1400 km hosszú egykori fal mentén futott végig 8 futó az elmúlt napokban így ünnepelve az újraegyesítés 30. évfordulóját.

A Suunto sportolója (aki egyébként kiváló fotós is) Philipp Reiter, valamint nyolc másik német és osztrák futó november 2-án indult el az 1378 km hosszú útvonalon, amelyet a nyugat-németek egykor halálcsíknak is neveztek és amely 1952–1990 között kettéosztotta Németországot.

„Négy lakóautónk volt és mindenféle korosztályba tartozó futónk, eredetileg azt terveztük, hogy a korábbi határ mindkét oldaláról induljanak sportolók” - mondja Philipp. "Tanultam a határ történetét, de aki nem élt abban a korban, nem is igazán értheti, mi volt akkoriban" - teszi hozzá. "Számomra nagyon jó volt most további dolgokat megtudni erről."

wall run,ultrafutás,Philipp Reiter
Forrás: Salomon Running Facebook oldal

A közel 1400 km hosszú futás 16 000 méter szintemelkedést is tartalmazott, az útvonal legmagasabb pontja a Harz-hegységben lévő Brocken csúcs, amely 1142 méter magasan fekszik. A futók nagyjából 15 km-enként váltották egymást, az útvonal nagy része csendes erdei utak mentén vezetett.

A futásról készült hangulatos videó itt látható:

Wall-Run - a time travel along a devided country

To celebrate the 30th anniversary of reuniting Germany 🇩🇪, a team of 8 runners ran along the 1,400km wall that separated the entire country for almost 40 years. This story is still being told... #BuildBridgesNotWalls #WallRun video: Max Romey Productions & Martin Potocnik

Posted by Salomon Running on Sunday, November 10, 2019

"Ez a projekt arról szólt, hogy megmutassuk, mindig van lehetőség arra, hogy ledöntsük a határokat, még ha erre akár 40 évet várni is kellett" - folytatja Philipp. "Ezek a határok lehetnek fizikaiak, mint, amilyen ez a fal volt, de előítéletek formájában is megjelenhetnek. Vajon hányan próbáljuk megérteni egy másik ember problémáit?”

A német belső határ, a vasfüggöny része volt, a Balti-tengertől a volt Csehszlovákiáig terjedt. A berlini fal csak kis része volt ennek. A „halálcsíknak” is nevezett építményt fegyveres határőrökkel, aknákkal és kutyákkal védték, rendkívül veszélyes volt az átkelés rajta. Ennek ellenére több ezer ember kockáztatta az életét, és megpróbált menekülni az NDK-ból, hogy jobb életet éljen a nyugati oldalon. Több száz ember halt meg a falon való átkelések során.

wall run,ultrafutás
Forrás: Salomon Running Facebook oldal

A fal lebontása óta az övezet szabadon látogatható, népszerű a kerékpározók és túrázók körében. Az egykori „elnyomás emlékműve” ma már a „megújulás jelképe”. Csodás erdei környezet, tele vadon élő állatokkal.

A futásról készült fotókból készítettünk egy galériát, kukkants be, mert igazán klasszak!