Borítókép: Szerkesztői helyszíntippek - itt futunk mi (2.rész)

Szerkesztői helyszíntippek - itt futunk mi (2.rész)

Forrás: Nagy Richárd
Egy futó magazin szerkesztőségében előbb-utóbb mindenki rákap a sportra. Kezdő és haladó kollégáinkat is kifaggattuk, merre járnak futni, ha kiszabadulnak az irodából.

Tématámogatás. Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával.

Legutóbb Birta Brigi, vezető online szerkesztőnk mesélt kedvenc futó helyszíneiről, most Nagy Richárd művészeti vezető ad tippeket:

Ha csak egy belföldi helyet ajánlhatnál a futó ismerőseidnek, mi lenne az?

Jó palócként nem is ajánlhatnék mást, mint a szülőföldemet, a nógrád megyei Balassagyarmatot és a Nyírjest. A városközponttól nagyjából 4 km-re található üdülőövezet tavai és erdői remek futóterepet kínálnak. Az ösvényeken nincs nehéz terep és komolyabb szintek sem, így a terepfutással ismerkedők is jóleső köröket futhatnak a hat tó körül. A vidék sportos szellemét mi sem jelzi jobban, minthogy a tóparti utat hivatalosan is Palóc Triatlon utcának nevezik.

Miért pont ezt választottad?

Gyerekként rengeteget bringáztunk itt, vagy néztük ámulattal a triatlonosok körében eléggé szeretett Palóc Triatlonon a profi versenyzők Bianchi bringáit. Később a rövid tájfutókarrierem edzéseinek helyszíne lett a Nyírjes. Némi helyzeti előnyt jelentett, hogy a legtöbb pályát térkép nélkül is megfutottuk volna, olyan jól ismertünk minden ösvényt.

Mi a kedvenc emléked, ami ehhez a helyhez kapcsolódik?

A klasszikus gyerekkori emlékek (és a vállalhatatlan fiatalkori erdei bulizások) mellett nagyon megmaradt, amikor pár éve meglátogattuk a 2012 tavaszán nyitott Nyírjesi Füvészkert és Vadasparkot. Egészen lenyűgözött, hogy a környéken soha nem létezett növényekkel milyen érdekes világot alakítottak ki.

Melyik évszakban érdemes ide látogatni?

Bár nagyon jó errefelé télen is futkosni, mégis inkább a tavasztól őszig tartó időszakot ajánlanám. Egyrészt a tóparton fekvés lehetősége, másrészt a mindenképp megnézendő Füvészkert és Vadaspark miatt.

Tudom, hogy @Alberti Petra nagy futó, kíváncsi vagyok, ő milyen helyszínekre esküszik.

Mondj egy jó helyet, találj egy még jobbat!