Borítókép: 6 kérdés a futással kapcsolatban, amit eddig nem mertél feltenni

6 kérdés a futással kapcsolatban, amit eddig nem mertél feltenni

Forrás: runnersworld.com
Imádott sportunk egészen furcsa dolgokat művel a szervezetünkkel.

Előfordult már veled olyan, hogy majdnem feltettél egy futással kapcsolatos kérdést, de inkább meggondoltad magad, mert kínosnak érezted volna a szituációt? Segítünk, az alábbiakban összeszedtünk nektek pár furcsa kérdést, hogy megkíméljünk titeket a kellemetlen helyzettől.

Hogy lehet, hogy egy nálam testesebb futó sokkal gyorsabban fut nálam?

Ezt több dolog is magyarázhatja, simán lehet, hogy nagyon ráfeküdt a gyorsító edzésekre, de az is lehet, hogy ez már az 50. versenye.

Miért vérzik a mellbimbóm futás közben? És a nőké miért nem?

Az izzadtság víz, só és más ásványi anyagok keveréke, előbbi elpárolgása után csak az utóbbiak maradnak a bimbón, ez pedig pár óra futás után olyan hatást fejt ki, mint ha dörzspapírral kínoznád a testrészt.

Miért remeg a lábam futás után?

Ha az izomzatot nincs hozzászokva nagy megerőltetésekhez, akkor kezdetben gyakran találkozhatsz pár percig tartó remegéssel. A szervezeted így jelzi, hogy szüksége van elektrolitra és glikogénre.

Miért van hányingerem a hosszabb futások után?

Legtöbbször ez abból fakad, hogy nem megfelelően tankolsz futás közben. Ökölszabályként jegyezd meg, hogy óránként érdemes 60 gramm szénhidrátot bevinni. Ezt megoldhatod gélből, sportitalból, de akár ételből is.

Miért fáj a fejem futás közben és után?

Általában a rossz hidratáció áll a dolog mögött. Mérd le a testtömegedet futás előtt és után is úgy, hogy nem iszol közben. Minden elvesztett fél kilogramm után érdemes meginnod 5 dl vizet.

Miért megy könnyebben a futás este, mint reggel (vagy fordítva)?

A genetikában kell keresnünk a megoldást erre a kérdésre. A korán kelők általában az éjszaka folyamán hamarabb érik el testhőmérsékletük minimumát, ebből fakadóan "melegebb" testtel ébrednek reggel, így sokkal inkább készen állnak a futásra, mint az éjjeli baglyok.