Borítókép: Teszteld magadon egy hétig: Fogyassz több vitamint, és érd el, hogy a szervezeted hatékonyan fel is dolgozza őket!

Teszteld magadon egy hétig: Fogyassz több vitamint, és érd el, hogy a szervezeted hatékonyan fel is dolgozza őket!

Forrás: getty images
Futóként néhány vitaminra pluszban is szükséged lehet, hogy egészséges maradj. Megmutatjuk, miket érdemes fogyasztanod és hogyan érheted el, hogy minél többet feldolgozzon belőle a szervezeted.

A táplálkozásra nem csak azért érdemes odafigyelned, hogy elkerüld a kellemetlen gyomorpanaszokat futás közben, hanem a sérülések elkerülésében, a regenerációban és az egészséged megőrzésében is sokat segíthetnek. Éppen ezért érdemes fokozottan figyelned arra, hogy semmiből ne szenvedj hiányt - és ha szükséges, tablettákkal pótold a táplálkozásból kimaradt anyagokat.

Szerkesztőnk kipróbálta, milyen is az, amikor egy hétig odafigyel arra, hogy több vitamint vigyen be a megszokottál és a következő nagyobb változásokat tapasztalta saját bevallása szerint:

  1. Több energia
    Nem kellett reggel két kávé ahhoz, hogy észhez tudjak térni, ráadásul a délutáni kajakóma is enyhébb volt a megszokottnál. Az esti edzést/jógát sem hagytam ki azért, mert moccanni sem tudtam a fáradtságtól, szóval még motivációt is adott.
  2. Gyorsabb anyagcsere
    Ezt gondolom, nem kell magyarázni, a sok zöldség miatt több rostot is vittem be, így észrevehetően gyorsabban bontotta le a bevitt ételeket a szervezetem.
  3. Jobb hangulat
    Érdekes, de téli rosszkedvem sokat mérséklődött és sokkal szívesebben vetettem bele magamat az új edzéstervekbe!
  4. Észrevétlenül is elkezdtem sokkal egészségesebben táplálkozni
    A megszokott köretek legalább felét friss zöldségek adták, máskor szinte az egészet. A nassolás sem a pattogatott kukoricát jelentette, hanem a tökmagot, mandulát, diót, amiket azóta is eszem, ha csipegetnék valamit.

Ha te is kedvet kaptál egy hasonló kihíváshoz, nézd meg, mire érdemes figyelni, mielőtt nekiállnál!

Mutatjuk, mely vitaminokra van szükséged és milyen alapanyagokkal viheted be őket. Ezeket futóként mindenképp érdemes beszerezned:

Most, hogy megnézted, milyen vitaminokra van szükséged, már csak azt kellene megtudnod, hogyan segítheted elő azt, hogy minél többet feldolgozzon belőlük a szervezeted.

Vízben oldódó vitaminok

Ide tartoznak a C-, és a B-vitaminok. Fontos, hogy az ezeket tartalmazó ételeket minél rövidebb ideig hőkezeld és minél frissebb állapotukban használd fel őket, hiszen a főzés és a tárolás során elveszítik a vitamintartalmuk egy részét.

Zsírban oldódó vitaminok

Ide tartozik az A-, D-, E-, és a K-vitamin is. Érdemes olajokkal bevenned, hiszen a legtöbb zöldségben például nincs elég zsír, amiben fel tudnának oldódni a vitaminok. Az olívaolaj, avokádó, az olajos magvak mind-mind jó párost alkotnak azokkal az ételekkel, melyekben megtalálhatóak a fenti vitaminok.

Vitamin és ásványi anyag párosok

Vannak olyan párosítások, amik fokozzák egymás hatását. Például a D-vitamint és kalciumot együtt fogyasztva utóbbit könnyebben fel tudja dolgozni a szervezet. Az E-vitamin felszívódása is nagyobb mértékű, ha C-vitaminnal párosítod. A vasat tartalmazó ételeket is emiatt érdemes C-vitaminban gazdag alapanyagokkal fogyasztani: ha legközelebb spenótos salátát eszel, facsarj rá egy kis citromlevet.

És nézzük, mi a teendő, ha kapszula formájában szeded a fenti vitaminokat:

Mikor vedd be őket?

A B-vitaminokat érdemes reggel bevenni, hiszen ezek energiát adnak, este pedig nem tudnál tőlük aludni. A magnéziummal viszont jobban jársz este, mert ennek nyugtató a hatása. A többinél már kevésbé fontos az időzítés, erre a kettőre érdemes viszont odafigyelned.

Hogyan tárold őket?

A legjobb, ha mindegyiket hűvös, sötét helyre pakolod. A probiotkumokat viszont mindenképp érdemes a hűtőben tárolnod, mert elő kultúrákat tartalmaznak, amik a melegben elpusztulnak. A konyhai és fürdőszobai pára egyik táplálékkiegészítőnek sem tesz jót, a kamra már sokkal ideálisabb. Arra is érdemes figyelned, hogy ne pakold át őket másik dobozba, mert a fény hatására egyik-másik tablettának romolhat a hatása.

Ha ezekre odafigyelsz, biztos, hogy hamar megszokássá válnak az újdonságok és a pozitív változásokat pár héten belül megtapasztalod.