Borítókép: 5 faktor az edzések mellett, amik segítenek jobb futóvá válni

5 faktor az edzések mellett, amik segítenek jobb futóvá válni

Forrás: Getty Images
Biztos hallottad már: nem csak attól függ, hogyan fejlődik a teljesítményed, hogy miként futsz az edzéseken, hanem attól is, mit csinálsz két edzés között!
  • Ha jó futóvá szeretnél válni, a keresztedzések kiemelt fontossággal bírnak. Nem csak a teljesítményed javításához, de a sérülések elkerüléséhez és az egyensúly megtartásához is. Az egyik legjobb cross training az úszás, de a saját testsúlyos gyakorlatok is nagyon hatékonyak. A legjobb pedig, ha a megfelelő eszközökkel nyomon követed azt is, sportolás alatt és két edzés közben mi történik a testeddel. A Fitbit új okosórája, a Versa például nem csak a futóóraként funkcionál, de ébredéstől ébredésig követi a működésed, egyebek mellett 50 méterig vízálló is, és felismeri a mozgásformát, így nem is kell váltogatnod a funkciók között, akár úszol, aerobikozol vagy biciklizel. Bármelyik remek választás, a legfontosabb, hogy végezz más mozgásformát is a futáson kívül.
A Fitbit Versa futóóraként is jól funkcionál.

A Fitbit Versában különböző edzésterveket is találsz.

  • A stressz nem csak az egészségedet és a szépségedet károsítja, de az edzésekben is gátol. Fontos, hogy minél stresszmentesebb legyen az életed: ezt elérheted rendszeres masszázzsal, meditációval, vagy esténként egy kényeztető fürdővel.

Az irányított légzőgyakorlat funkció segíthet könnyedén és gyorsan megszabadulni a stressztől.

  • A nők számára elengedhetetlen odafigyelni a ciklusra: az első két hétben könnyebben megy a gyorsulás és az intenzívebb edzések, míg a második két hétben az alacsony intenzitású, hosszabb edzésekre érdemes fókuszálni. Az sem mindegy, hogy a ciklusod mely napjára esik egy fontos verseny (pl. bizonyos napokon nagyobb hidratációra van szükség, esetleg magasabb lehet a pulzusod), így a legjobb, ha monitorozod, és képben vagy a menstruációs adataiddal. A Fitbit Versával pontosan követheted hol jársz éppen, rögzítheted a tapasztalataid és értesítést küld a következő periódus várható kezdőnapja előtt, így te már előre készülhetsz minden eshetőségre.


  • A megfelelő hidratáció mindenkinek fontos, futóként pedig kiemelten (sőt, ha versenyre készülsz, akkor még inkább), de sokan hajlamosak elfeledkezni róla, és délután kapnak a fejükhöz, hogy aznap még csak egy pohárral ittak. Ha máshogy nem megy, a Versa rendszeresen ad tippet a vízfogyasztáshoz, illetve a Fitbit applikációban naplózhatod a folyadékbeviteled.
  • Az alvás a regeneráció egyik alappillére, aminek nem csak mennyiségben, de minőségben is el kell érnie egy optimális szintet. Ha számodra nem elég pihentető, érdemes kiiktatnod a hálószobádból a zavaró tényezőket, mint az elektromos kütyük vagy túl élénk színek. Az is fontos, hogy a pörgető edzéseket ne lefekvés előtt végezd, és délután 4-5 után már ne igyál koffeintartalmú italt.

Ha alvás közben is viseled a Fitbit Versát, részletesen ki tudod elemezni az alvásaidat.